Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΑΕΙ: Αντιδράσεις για τη Διακήρυξη της Μπολόνια

Πρόκειται για μια ακόμη διάταξη που θα προκαλέσει αντιδράσεις στα ΑΕΙ και την αποκαλύπτει το «ΒΗΜΑ»
ΑΕΙ: Αντιδράσεις για τη Διακήρυξη της Μπολόνια


Η δυνατότητα τίτλων σπουδών στα τρία χρόνια (δηλαδή με την συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων) που δίνει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Η διάταξη αυτή, την οποία και αποκαλύπτει το «Βήμα», αλλάζει τα δεδομένα στην ανώτατη εκπαίδευση καθώς προσαρμόζει τις σπουδές στα... ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου οι κύκλοι σπουδών είναι τρεις: τρία έτη ο πρώτος κύκλος, πέντε έτη τα μεταπτυχιακά, οκτώ οι διδακτορικοί τίτλοι (το περίφημο «3-5-8» της Διακήρυξης της Μπολόνια για τα πανεπιστήμια).

Πρόκειται δε για μια ακόμη διάταξη που θα προκαλέσει αντιδράσεις στα ΑΕΙ, καθώς αποτελεί διαρκές debate τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ειδικά, με το δεδομένο ότι οι 5ετεις σπουδές που προσφέρουν στη χώρα μας οι Πολυτεχνικές και Γεωπονικές σπουδές, δεν έχουν λάβει ακόμη από την Πολιτεία ισοτιμία με ένα τίτλο «Μάστερ».

«Ισοδύναμες με Μάστερ»
«Το Πολυτεχνείο έχει στεγανές απόψεις για τα θέματα της Διακήρυξης της Μπολόνια που αφορούν τους κύκλους σπουδών και μάλιστα αρνητικές απόψεις» δηλώνει σχετικά ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Σ. Σιμόπουλος. «Υποστηρίζουμε ότι το αδιάσπαστο πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί σε 5ετεις σπουδές, οι τίτλοι σπουδών των οποίων εμείς θεωρούμε ότι είναι ισοδύναμες ενός τίτλου Μάστερ» αναφέρει.
Η διάταξη περί τριετών κύκλων σπουδών δεν θα αποτελεί υποχρεωτική δέσμευση, αλλά θα είναι στην ευχέρεια των πανεπιστημίων να αποφασίσουν εάν θα την εφαρμόσουν και σε ποια προγράμματα τους. Θα αποτελέσει δε «ιδανικό» προορισμό, για πολλά προγράμματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που δεν αποτελούν σπουδές πρώτης ζήτησης.

Επισήμως το Σαββατοκύριακο
Πάντως, η βασική φιλοσοφία του νέου Νόμου Πλαισίου παρουσιάστηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα παιδείας των βουλευτών του κόμματος. Ο Νόμος «πέρασε» από το ΚΤΕ Παιδείας του κόμματος, ωστόσο πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι βουλευτές του ΠαΣοΚ ετοιμάζουν «ανταρσία» κατά την ψήφιση του Νόμου στη Βουλή.
Από την πλευρά τους και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίου που θα λάβουν επίσημα τον νέο Νόμο Πλαίσιο το Σαββατοκύριακο, ετοιμάζονται να συγκαλέσουν έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων σε μια ακόμη εβδομάδα για να σχολιάσουν το περιεχόμενο του.


Πηγή     tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...