Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Εισφορά αλληλεγγύης, μείωση αφορολόγητου και αύξηση φόρου στο πετρέλαιο


Τα νέα φορολογικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος



Αύξηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις και εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα από 1% εως 5% είναι, μεταξύ άλλων, τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2011, τα οποία ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. 
«Έγινε μια προσπάθεια να κάνουμε ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές απο τους εταίρους μας επιλογές», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:
- Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ
- Εισφορά 2% για εισοδήματα από 20.000-50.000 ευρώ
- Εισφορά 3% για εισοδήματα από 50.000-100.000 ευρώ
- Εισφορά 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω
- Ειδική εισφορά 5% για βουλευτές και αιρετούς άρχοντες των ΟΤΑ.

Στις 200.000 ευρώ παραμένει το ατομικό αφορολόγητο στα ακίνητα.

Θα επιβληθεί ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θα ανέρχεται σε 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά, μη συμψηφιζόμενο με τη φορολογική υποχρέωση και θα επιβάλλεται μετά τα πέντε χρόνια άσκησης επαγγέλματος.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι θα υπάρξει μείωση δαπανών στο Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ για το 2011.

Επιπλέον, θα επιβληθεί φόρος 10% σε ετήσια εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι νέοι έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Το νέο πρόγραμμα αποτελείται, σύμφωνα με τον υπουργό, από τρείς πυλώνες:

- Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ
- Συμμετοχή των ιδιωτών μέσω της διαδικασίας της Βιέννης
- Νέο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ.

«Όλα αυτά διασυνδέονται με έναν κοινό παρονομαστή που είναι η βούληση των Ελλήνων να παλέψουμε για να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε.

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου υπήρχε ανάγκη να επιβεβαιωθούν ποσά που έφταναν τα 5,5 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Όλα όσα λέμε σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο και το Εφαρμοστικό πρέπει να αναγνωστούν παράλληλα με την απόφασή μας να ξεκινήσει αμέσως η οργανωμένη συζήτηση για ένα αναπτυξιακό, δίκαιο και ισορροπημένο φορολογικό σύστημα», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Επανέλαβε δε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα από τους δανειστές της.

Βασικός στόχος του Προγράμματος, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση των θεμάτων που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Πηγή        tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...