Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΡΟΥΧΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΙΧΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η GREENPEACE


Φοράμε πάνω μας τοξικά χημικά

Ιχνη επικίνδυνων για το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία τοξικών χημικών εντοπίστηκαν στα ρούχα δεκατεσσάρων επώνυμων βιομηχανιών που κατασκευάζονται στην Κίνα, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, καταγγέλλει η Greenpeace.
Ακτιβιστές της Greenpeace στις Φιλιππίνες ζητούν να σταματήσει η χρήση χημικών που μολύνουν και το νερό (Reuters)Ακτιβιστές της Greenpeace στις Φιλιππίνες ζητούν να σταματήσει η χρήση χημικών που μολύνουν και το νερό (Reuters)
Δείγματα ρούχων από γνωστές φίρμες, μεταξύ αυτών οι Adidas, Calvin Klein, Η&Μ, Lacoste, Ralph Lauren, Converse και άλλες αγοράστηκαν από 18 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και ακολούθησε σειρά αναλύσεων.
Οπως καταγγέλλει η οργάνωση Greenpeace που συνέταξε σχετική έκθεση με τίτλο «Dirty Laundry 2» («Απλυτα 2»), ανιχνεύτηκε το τοξικό χημικό νονυφαινολικός αιθυλεξεστέρας (ΝΡΕ), το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως απορρυπαντικό στη βιομηχανία και στην παραγωγή υφασμάτων. Κατά την αποσύνθεση του χημικού αυτού παράγεται νονυφαινόλη, που αποτελεί ένα ιδιαιτέρως τοξικό υποπροϊόν.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Λι Γιφάνγκ, εκπροσώπου της Greenpeace στο Πεκίνο, η νονυφαινόλη προκαλεί ορμονικές διαταραχές και επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα των διαφόρων οργανισμών.
Επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η επικίνδυνη αυτή ουσία μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα και όταν μπει στον ανθρώπινο οργανισμό να επηρεάσει τη γονιμότητα των ατόμων, ακόμη και την ανάπτυξή τους.
«Ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, συνιστά μεγάλη απειλή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», υπογράμμισε η Λι Γιφάνγκ, που επισήμανε επιπλέον ότι από τη χρήση τέτοιων χημικών δεν απειλούνται μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπου παράγονται τα υφάσματα και τα ενδύματα «αλλά και οι χώρες όπου πωλούνται λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ΝΡΕ που εκλύονται όταν τα ρούχα πλένονται».
Η χρήση τέτοιων χημικών απαγορεύεται στην Ευρώπη.
Με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από κατάστημα της Adidas στο Χονγκ Κονγκ, ζητώντας από τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές κατά την παραγωγή των προϊόντων τους και από τους καταναλωτές να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι.
Τον περασμένο μήνα, η Greenpeace στο πρώτο μέρος της έκθεσής της «Dirty Laundry» αποκάλυπτε πως μεγάλες φίρμες μολύνουν τα νερά των ποταμών στην Κίνα με τα χημικά τους απόβλητα. Τότε εταιρείες όπως οι Puma και Nike δεσμεύτηκαν να αποκλείσουν κάθε τοξική χημική ουσία από την παραγωγική τους διαδικασία ώς το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...