Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η Ελλάδα γύρισε στα χρόνια του 1950


Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τη νέα χρονιά ο πραγματικός αριθμός των ανέργων θα αγγίξει τα 1,4 εκατομμύρια. Μόνο στην Αττική 250.000 δεν έχουν δουλειά. Ενας στους πέντε ψάχνει μεροκάματο στη Βόρεια Ελλάδα

Η Ελλάδα γύρισε στα χρόνια του 1950
Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η ανεργία, με την κατάσταση να είναι εφιαλτική στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό όσων αναζητούν δουλειά ξεπερνά το 20%. Η ραγδαία αύξηση των απολύσεων και το μπαράζ λουκέτων στις επιχειρήσεις εκτινάσσουν το ποσοστό της ανεργίας ...
και είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική 250.000 άτομα είναι εκτός αγοράς εργασίας με βάση τα επίσημα στοιχεία (στην πράξη ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος).
Για επιστροφή στη δεκαετία του 1950 όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας κάνει λόγο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης. Μιλώντας στο «Εθνος» επισημαίνει πως το 2012 η ανεργία με βάση τα στατιστικά στοιχεία θα είναι στο 23% (αν συμπεριληφθεί και η εφεδρεία).
Ωστόσο, υπογραμμίζει πως στην πραγματικότητα το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει τη νέα χρονιά το 28% (υπολογίζονται και όσοι απασχολούνται μία ή δύο ώρες την εβδομάδα, όσοι απογοητεύτηκαν και σταμάτησαν να αναζητούν εργασία κ.ά.). Αυτό σημαίνει πως τη νέα χρονιά ο πραγματικός αριθμός των ανέργων θα αγγίξει τα 1,4 εκατομμύρια.
Αρκεί να αναφερθεί πως μέσα σε μία πενταετία έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της ανεργίας, με το πρόβλημα να είναι έντονο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. στο εμπόριο, στην οικοδομή).
Σε μία πενταετία έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της ανεργίας
Σε μία πενταετία έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της ανεργίας
Την ίδια στιγμή που οι απολύσεις εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, η απλήρωτη εργασία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε τετράωρης ή εκ περιτροπής εργασίας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα νέες μορφές «ανταλλακτικής» οικονομίας εμφανίζονται, με επιχειρήσεις να προτείνουν πληρωμή μισθών ή και Δώρου Χριστουγέννων σε... είδος.
Ο χάρτης της ανεργίας
*Τα ποσοστά ανεργίας είναι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Κεντρική Μακεδονία
Η Ελλάδα γύρισε στα χρόνια του 1950
Η ανεργία αυξάνεται κατά 6 μονάδες ετησίως τα τελευταία δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας στατιστικά στο 23% και στην πραγματικότητα στο 29%, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο της πόλης. «Το 20% των επιχειρήσεων έχουν κλείσει την τελευταία διετία, ενώ άλλες τόσες βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Στις 20 θέσεις εργασίας που χάνονται αναπληρώνονται μόνο οι 10, και από αυτές το 50% είναι θέσεις μερικής απασχόλησης», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδης. Κάποιοι εργοδότες, σύμφωνα με τον ίδιο, προτείνουν στους εργαζομένους πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε... είδος (ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα, δώρα), επικαλούμενοι πρόβλημα ρευστότητας.
Δυτική Μακεδονία
Η «πρωταθλήτρια» Περιφέρεια στην ανεργία αναζητεί τον βηματισμό της, καθώς ο μεγάλος βιομηχανικός εργοδότης, η ΔΕΗ, έπαυσε να προσλαμβάνει, ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, ενώ το εμπόριο και οι υπηρεσίες κλυδωνίζονται από την έλλειψη ρευστού. Εργαζόμενοι σε μεγάλα έργα είναι απλήρωτοι επί έξι μήνες, η μισθοδοσία καθυστερεί σε σούπερ μάρκετ και αλλού, ενώ κυριαρχεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. «Σε έρευνα που κάναμε σε 1.100 καταστήματα στον επισιτισμό, βρήκαμε δηλωμένους μόλις 200 εργαζομένους. Κι αυτό προ κρίσης. Αν το επαναλάβουμε σήμερα, θα βρούμε λιγότερους», λέει ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κοζάνης Α. Τολιόπουλος.
Ηπειρος
«Λουκέτα» σε δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, απολύσεις, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μονομερείς μειώσεις μισθών υπό την απειλή της απόλυσης και απλήρωτη εργασία συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα της απασχόλησης. «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία επιχείρηση που να μη χρωστάει έστω κι ένα μηνιάτικο στους εργαζομένους. Υπάρχει ένα ντόμινο που παρασέρνει και τις υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις. Βλέποντας αυτές τον διπλανό τους να απολύει, να μειώνει και να καθυστερεί τους μισθούς, κάνουν το ίδιο, εκβιάζοντας τους δικούς τους υπαλλήλους», ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ιωαννίνων, Ν. Φασούλης.
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Παραγωγικοί φορείς προωθούν την καθιέρωση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για την προσέλκυση επενδύσεων, με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων, υπό την προϋπόθεση της μη μείωσης των μισθών. Από τα 99 εργοστάσια που λειτουργούσαν στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής στις αρχές της δεκαετίας, σήμερα είναι ανοιχτά τα 10 και από τους 17.000 εργαζομένους που έπιαναν δουλειά εκεί καθημερινά, αυτοί σήμερα δεν ξεπερνούν τους χίλιους. Μεγάλη εταιρεία ξυλείας έθεσε στους εργαζομένους το δίλημμα της τετράμηνης άδειας άνευ αποδοχών ή της απόλυσης. Στην Καβάλα το 70% των εργαζομένων στις παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν συμβάσεις τετράωρης εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ., Π. Τιάκα.
Θεσσαλία
Η πρόσφατη απόφαση αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Λάρισας να πληρώνει σε... είδος μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων δεν είναι το μοναδικό κρούσμα νέων μορφών «ανταλλακτικής» οικονομίας. Και γνωστή αλυσίδα γρήγορου φαγητού είχε διανείμει κουπόνια στους εργαζομένους για αγορές από καταστήματα της πόλης, σε αντικατάσταση μέρους του μισθού. Τελικά, πήρε πίσω το μέτρο μετά την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου. Η απλήρωτη εργασία κυριαρχεί σε όλους τους κλάδους, με τον πρόεδρο του Ε.Κ., Τ. Τσιαπλέ, να καταγγέλλει ότι «δεκάδες επιχειρήσεις χρωστούν μισθούς έως κι ενός χρόνου».
Aττική
Τη θλιβερή πρωτιά στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων έχει η Αττική, καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 248.779 άτομα ψάχνουν δουλειά. Το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στην Περιφέρεια -σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία- αγγίζει το 18,1%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 2008 δεν ξεπερνούσε το 7%. Με βάση τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, το πρόβλημα είναι εντονότερο στο εμπόριο και στην οικοδομή, ενώ αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των μικρών βιοτεχνιών που κατεβάζουν ρολά. «Η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα», σημειώνει η πρόεδρος του ΕΚΑ Στάβυ Σαλουφάκου, προσθέτοντας ταυτόχρονα: «Οταν κάνεις τον εργαζόμενο θήραμα, τότε ο ίδιος γίνεται θηρίο».
  • Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Νοέμβριο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τις 715.693, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 14,09% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν 169.071 άνεργοι που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία.
  • Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο καταγράφεται μείωση των προσλήψεων κατά 4,34% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.



Πηγή       ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...