Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ξένες τράπεζες πείθουν Έλληνες να διώξουν τις καταθέσεις τους




Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου στις καταθέσεις στο εξωτερικό, φαίνεται πως λίγοι είναι εκείνοι που υπάκουσαν στις προειδοποιητικές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας
"Τhe Guardian" το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες....
Η τάση βέβαια αυτή φαίνεται ότι έρχεται να προσθέσει άλλο ένα λιθαράκι στην ήδη επιδεινωμένη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με ανώτατες τραπεζικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, μπορεί οι Έλληνες φοβούμενοι μελλοντικό οικονομικό κραχ, να καταφεύγουν σε ξένα τραπεζικά συστήματα, ωστόσο, και οι ξένες τράπεζες που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα παρακινούν τους Έλληνες να διώξουν τις καταθέσεις τους από τη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μόνον οι επενδυτές "έβγαλαν" από τις εγχώριες τράπεζες, περίπου 12 δις ευρώ, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των ημερών εκείνων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θεόδωρου Πελαγίδη, "αυτό που βιώνουμε είναι μία από τις επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό είναι μέρος της ύφεσης, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η μόλυνση έχει έρθει στις τράπεζες και φοβούνται πως θα χάσουν τις καταθέσεις τους. Κατά μέσο όρο γύρω στα 4-5 δις ευρώ των κεφαλαίων, κάνουν φτερά από το τραπεζικό σύστημα κάθε μήνα".

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν προβεί στο παρελθόν σε ανάλογες κινήσεις, μεταφέροντας τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως αυτών της Κύπρου, αλλά και του Λονδίνου.










Πηγή           planet-greece.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...