Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η εφεδρεία απέτυχε και προχωρούν στις απολύσεις


Τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο πρέπει να πάρουν 150.000 υπάλληλοι



Απολύσεις αφού γίνουν αξιολογήσεις πρότεινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς απέτυχε το μέτρο της εφεδρείας στο Δημόσιο. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας ζήτησαν να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία τους και ο Δημήτρης Ρέππας τούς απάντησε ότι θα πρέπει να κάνουν οριζόντιες αξιολογήσεις.

Το θέμα της εφεδρείας μονοπώλησε το υπουργικό συμβούλιο μαζί με το πρόβλημα του ελλείμματος, καθώς η πορεία των εσόδων εξακολουθεί να είναι απογοητευτική. Η τρόικα περιμένει από την κυβέρνηση Παπαδήμου προτάσεις για νέα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν την «μαύρη τρύπα» των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, που προκύπτει από την αύξηση του ελλείμματος κατά 1% στο 10% του ΑΕΠ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε εκτενώς στο επιτελικό κράτος με ισχυρό συντονιστικό κέντρο και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, καθώς και σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. 

Όμως, το καυτό θέμα της συνεδρίασης ήταν η εφεδρεία, με τους υπουργούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να «φύγουμε από τα οριζόντια μέτρα» και να «προχωρήσουμε με ορθολογικά και αξιολογικά κριτήρια».

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές για το ζήτημα αυτό ενδέχεται να ζητηθούν προτάσεις από την ευρωπαϊκή task force. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο συμβούλιο ο κ. Ρόβλιας, με τις αποχωρήσεις και την ρύθμιση 1 προς 5, λόγω συνταξιοδότησης, στα τέλη του 2015 «θα είμαστε 150.000 λιγότεροι στον δημόσιο τομέα».

Αναφερόμενος στο θέμα της εφεδρείας, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι για την εργασιακή εφεδρεία επιλέχθηκε ένα αντικειμενικό κριτήριο, προκειμένου να μην υπάρξει καν υποψία για μεροληψία, αλλά αυτό οδηγεί σε ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες. 

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων με οριζόντιες διαδικασίες, αφενός λόγω συνταγματικής επιταγής, αφετέρου για να μην οδηγηθεί το κράτος σε κατάρρευση. Επανέλαβε επίσης ότι έχει εκπεμφθεί το «πολιτικό μήνυμα» της εργασιακής εφεδρείας, το οποίο συνίσταται στο ότι «δεν είναι ταμπού η απομάκρυνση ή η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο».

Ωστόσο αρκετοί υπουργοί, επικαλούμενοι προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους με την απομάκρυνση χρήσιμων υπαλλήλων, ανέφεραν ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε.

Ο κ. Ρέππας εμμένοντας στην άποψη ότι η μόνη ορθή πολιτική είναι εκείνη της αξιολόγησης, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να εφαρμοζόταν εδώ και αρκετά χρόνια, κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις προτάσεις κάθε υπουργείου για την αναδιοργάνωση των δομών, καθώς και για την αξιοποίηση των υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας. 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, παρότι δήλωσε πως στη συνάντηση που είχε με την τρόικα δεν ζητήθηκαν επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση λέει «όχι» σε απευθείας απολύσεις και «ναι» μόνο σε απολύσεις «με σχέδιο, κριτήρια και αξιολόγηση», που θα βοηθούν στη μεταρρύθμιση του κράτους και υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί μελέτη για το προσωπικό και τις ειδικότητες, κάτι για το οποίο - όπως παραδέχτηκε - χρειάζεται χρόνος.

Ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές και για την τοποθέτηση του Πολ Τόμσεν για έξοδο εργαζομένων με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις. 

«Aς μας πουν τι να κάνουμε και όχι να βάζουν μόνο στόχους», είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι ο κ. Τόμσεν «θέτει θέμα απολύσεων με τρόπο που δεν προϋποθέτει λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας».

Έκταση έλαβε στο υπουργικό συμβούλιο και η συζήτηση για την αξιολόγηση του δημοσίου τομέα, σε ότι αφορά το πλεονάζον προσωπικό, αλλά και εταιρείες οι οποίες - όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε - «υπάρχουν για να υπάρχουν».
 
Όπως διευκρινίστηκε, η αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά αξιοποίηση του προσωπικού. 

Σε ότι αφορά τις εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας, υπήρξαν υπουργοί που αναφέρθηκαν περιπτωσιολογικά και για πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων λόγω της φύσης του έργου τους, σε εξαιρέσεις.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στον «κανόνα για τα ελλείμματα» είπε ότι θα ήταν δυνατόν αυτός ο κανόνας να αποκτήσει, μέσω διάταξης, διακρατική ισχύ έως 
ότου κατοχυρωθεί στα Συντάγματα των χωρών.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα βοηθείται από τις συζητήσεις που διεξάγει για το PSI.

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για όσα διεμείφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία για πρώτη φορά συζητήθηκαν ζητήματα πολιτικής και όχι κάποιο νομοσχέδιο. 

Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος διάλογος και έλαβαν τον λόγο πολλοί υπουργοί.

Σχετικά με τις επαφές με την τρόικα, στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση διεξάγει συζητήσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όχι κάποια συγκεκριμένα μέτρα.
 
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στους υπουργούς την αναγκαιότητα προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είτε αυτές εμπεριέχονται στο Μνημόνιο είτε προωθούν την παραγωγική διαδικασία. Τους ζήτησε επίσης να επιταχύνουν το έργο τους, ιεραρχώντας και αξιολογώντας τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και προτείνοντας λύσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, δεδομένου ότι τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα. 

Σημειώνεται ότι η επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-20 Ιανουαρίου 2012. 

Το υπουργικό συμβούλιο, τέλος, ενέκρινε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το «πάγωμα» του πλειστηριασμού ακινήτων για χρέη.
 
Τέλος, όπως ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μέχρι τα Χριστούγεννα το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ακόμα δύο φορές, την μία με θέματα του υπουργείου Εργασίας και την άλλη με θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης.




Πηγή          tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...