Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Αξιολόγηση με εξετάσεις και συνέντευξη





Από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη θα κληθούν να περάσουν οι 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο που εξετάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε απομακρύνσεις, σε περίπτωση κατά την οποία υπάλληλοι δεν κριθούν θετικά.
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί διαδικασία αξιολόγησης κατά τα πρότυπα του νέου συστήματος επιλογής διευθυντών, που γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Εκτός από τα στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου κάθε υπαλλήλου, προβλέπει τη διενέργεια ορισμένων γραπτών δοκιμασιών και προφορικής συνέντευξης.
«Αυτό πρέπει να γίνει, όχι μόνο για κάποιους οι οποίοι διεκδικούν μια θέση ευθύνης, αλλά για κάθε έναν ο οποίος υπηρετεί στο Δημόσιο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας (στη ΝΕΤ). Απέφυγε όμως να διευκρινίσει αν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας πάντως πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους.
«Από αυτή τη διαδικασία (σ.σ. της αξιολόγησης) όχι, γιατί δεν μπορεί το ΑΣΕΠ να την κάνει», ανέφερε ο υπουργός σχετικά με την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Πρόσθεσε μάλιστα πως «το κόστος στο Δημόσιο μπορεί να τιθασευτεί με πολλούς τρόπους».
Ετσι, παρέπεμψε στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες - όπως είπε - τα τελευταία δύο χρόνια είναι λιγότερες κατά 2 δισ. ευρώ, καθώς και στον περιορισμό του μισθολογικού κόστους όπου ήδη μέσω του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου εξοικονομείται 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
«Ο αριθμός των αποχωρήσεων - παραιτήσεων σε σχέση με τις προσλήψεις νομίζω ότι μπορεί να μας οδηγήσει στο να επιτύχουμε αυτό τον στόχο της μείωσης προσωπικού», τόνισε ο κ. Ρέππας. Ωστόσο, δεν απέκλεισε και υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων.
«Μπορεί κάποιος να πει ότι όταν καταργείται η θέση, τότε μπορεί ίσος αριθμός υπαλλήλων να απομακρυνθεί από το Δημόσιο», υποστήριξε. Ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως με την κατάργηση, δεν συνεπάγεται πως θα αποχωρήσουν απαραιτήτως όσοι κατέχουν αυτές τις οργανικές θέσεις. «Θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης ώστε να επιλέξεις αυτούς οι οποίοι κατά ίσο αριθμό μπορεί να απομακρυνθούν», τόνισε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μετακινηθούν υπάλληλοι των οποίων καταργείται η θέση αλλά κρίνονται άξιοι και είναι υψηλών προσόντων και να απολυθούν άλλοι, οι οποίοι δεν κρίνονται απαραίτητοι.
Ο κ. Ρέππας επανέλαβε επίσης πως υπάρχει πιθανότητα να εξεταστεί η άρση της μονιμότητας. «Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το 2013, εφόσον διατυπωθεί και υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, μπορεί πράγματι να αρθεί η μονιμότητα», υπογράμμισε ο υπουργός.




Πηγή    tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...