Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η Ιρλανδία κάνει δημοψήφισμα για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

Ιρλανδία, δημοψήφισμα, νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, Έντα Κένι, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρ



Η Ιρλανδία πρόκειται να διοργανώσει δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες που αναζητούν φόρμουλες να παρακάμψουν ένα ενδεχόμενο «όχι».

Έπειτα από διαβουλεύσεις, η υπουργός Δικαιοσύνης Μάιρε Γουίλαν, η οποία είναι αρμόδια να συμβουλεύει την κυβέρνηση για συνταγματικά ζητήματα,«αποφάσισε να διοργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ζητηθεί από τον ιρλανδικό λαό να εγκρίνει την επικύρωση αυτής της συνθήκης», εξήγησε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι.
Η υπουργός έκρινε ότι ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για την επικύρωση του συμφώνου επειδή το σύμφωνο είναι «ειδικό εργαλείο εκτός της αρχιτεκτονικής της συνθήκης της ΕΕ». Μάλιστα, ο κ. Kένι εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο ιρλανδικό λαός θα ψηφίσει εμφατικά «ναι».
Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν έγινε γνωστή.
«Πονοκέφαλος» στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου, οι 25 από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (διαφώνησαν η Βρετανία και η Τσεχία) τάχθηκαν υπέρ του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο θα υποχρεώνει κάθε χώρα να εγγράψει στους νόμους της έναν «χρυσό κανόνα» ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, που εάν δεν γίνεται σεβαστός η χώρα θα βρίσκεται αυτομάτως εκτεθειμένη στην αντιμετώπιση κυρώσεων.
Το σύμφωνο αυτό θα εφαρμοστεί στις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, όπως και στις άλλες χώρες της ΕΕ που το επιθυμούν.
Οι Eυρωπαίοι εταίροι της Ιρλανδίας αναμένεται να παρακολουθήσουν στενά τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο στη χώρα αυτή, η οποία απέρριψε δύο φορές στο παρελθόν ευρωπαϊκές συνθήκες (της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2008).
Οι συνθήκες αυτές χρειάστηκε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν.
Στην περίπτωση του δημοσιονομικού συμφωνούν, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα τεθεί σε ισχύ όταν εγκριθεί σε 12 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης ώστε τυχόν απόρριψη από την Ιρλανδία να μην φέρει αναστάτωση στην Ένωση.



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...