Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Τι πρέπει να κάνετε με τις αποδείξεις για την εφορία φέτος





Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να θυμάστε ότι για να μην πληρώσετε επιπλέον φόρο εφέτος θα πρέπει να έχετε συγκεντρώσει την περασμένη χρονιά αποδείξεις ίσες με το 25% του μεικτού εισοδήματός σας (2.500 για εισόδημα 10.000 ευρώ για παράδειγμα).

Παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ενώ έχετε το δικαίωμα να συγκεντρώσετε ως και το ποσό των 15.000 ευρώ σε αποδείξεις δεν θα έχετε καμία έκπτωση του φόρου ακόμη και αν είναι κατά πολύ περισσότερες από το 25% που πρέπει να συγκεντρώσετε.

Για παράδειγμα για φορολογούμενο με εισόδημα 10.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 2.500 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος υποβάλει αποδείξεις 3.000 ευρώ δεν έχει κανένα κέρδος, αν όμως υποβάλει λιγότερες, 2.000 ευρώ για παράδειγμα, θα πληρώσει επιπλέον φόρο ίσο με το 10% των αποδείξεων που λείπουν, δηλαδή 50 ευρώ.

Οι αποδείξεις εξασφαλίζουν μόνο το αφορολόγητο που προβλέπεται ανάλογα με το εισόδημά σας. 

Οι αποδείξεις είτε υποβάλετε γραπτώς, είτε ηλεκτρονικώς τη δήλωση θα πρέπει να φυλαχθούν στο σπίτι ώστε σε περίπτωση ελέγχου να έχετε τη δυνατότητα να τις προσκομίσετε στην εφορία.

Πού θα συμπληρωθούν οι αποδείξεις στη δήλωση
Πρέπει να γράψετε το ποσό των αποδείξεων στο έντυπο Ε1 στον κωδικό 049
Αν έχετε δαπάνες με τη λεγόμενη φοροκάρτα θα πρέπει να συμπληρώσετε το ποσό στον κωδικό 341 του πίνακα 10 της δήλωσης.

Ποιες αποδείξεις είναι “άκυρες”
Πρέπει οπωσδήποτε να φαίνεται η επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ, η ημερομηνία και το ποσό. Αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη ως έγκυρη η απόδειξη.

Ποιες αποδείξεις “δεν περνάνε”
Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. 




newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...