Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Μπρος-πίσω η νέα απαίτηση της τρόικας για 22.000 απολύσεις στο Δημόσιο το 2014

Μπρος-πίσω η νέα απαίτηση της τρόικας για 22.000 απολύσεις στο Δημόσιο το 2014

Νέα δεδομένα αρχικά δημιούργησε η απαίτηση της τρόικας, η οποία διατυπώθηκε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» για 22.000 απολύσεις (και όχι διαθεσιμότητα) δημοσίων υπαλλήλων το 2014. Με βάση αυτή τη νέα απαίτηση, ο συνολικός αριθμός ....
των υπαλλήλων που, κατά την τρόικα, θα πρέπει να απολύθούν ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα, έως και το 2014, ανέρχεται σε 49.000. Αργά το βράδυ όμως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το ΔΝΤ πήρε πίσω τη νέα αυτή απαίτηση.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα αυτό, επικαλούμενη ότι το πακέτο των μέτρων έχει «κλείσει». Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνουν ότι, προς το παρόν, δεν έχουν ενημερωθεί για τη νέα απαίτηση της τρόικας. 

Εν τω μεταξύ, μετ΄ εμποδίων προχωρεί η διαδικασία της αποστολής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης των στοιχείων για τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα-απόλυση, μετά το «μπλόκο» των εργαζομένων στις υπηρεσίες διοικητικού των δήμων και την αντίδραση των δημάρχων που δεν επιθυμούν να «νομιμοποιήσουν» τη σχετική απόφαση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά από εντολή του αρμόδιου υπουργού κ. Αντώνη Μανιτάκη  αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα, προς το παρόν τουλάχιστον, τα στοιχεία για τον αριθμό των υπηρεσιών (υπουργείων και δήμων) που τήρησαν τελικά το χρονοδιάγραμμα του θέτει το Μνημόνιο ΙΙΙ, γεγονός που όχι μόνον δεν αποσαφηνίζει την εικόνα, αλλά θέτει και  θέμα διαφάνειας.

Η ηγεσία του υπουργείου, από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι υπάρχει πρόβλημα στη ανταπόκριση κυρίως των δήμων, επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία (σ.σ. των υπό απόλυση - διαθεσιμότητα υπαλλήλων) μπορούν να αντληθούν από τη βάση δεδομένων της απογραφής».

Κάτι τέτοιο ωστόσο μόνον ως «απειλή προς τους αντάρτες» μπορεί να εκληφθεί, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι δεν έχουν ενταχθεί όλοι οι υπάλληλοι στη Ενιαία Αρχή Πληρωμών καιο δεύτερος ότι δεν μπορούν μ΄ αυτόν τον τρόπο να εντοπιστούν οι υπάλληλοι οι οποίοι εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου( ανάπηροι, προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας κ.λπ).

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας όμως με την οποία αποφασίσθηκε η εφαρμογή του μέτρου που έπρεπε να εφαρμοστεί εδώ και τώρα κατ΄ επιταγή της τρόικας,  είναι ότι οι εν λόγω εξαιρέσεις είχαν συμπεριληφθεί στην εγκύκλιο για τη διαθεσιμότητα που είχε στείλει η ηγεσία του υπουργείου χωρίς να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Έτσι, ήλθαν προς ψήφιση εκ των υστέρων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμις Μπαλασσόπουλος είπε ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, λίστες με τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα απέστειλαν ως το μεσημέρι της Δευτέρας μόνον 20 δήμοι, εκ των οποίων οι 15 ενημερώνουν το υπουργείο ότι στις υπηρεσίες τους δεν εργάζονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που τίθενται σε διαθεσιμότητα ή ότι εξαιρούνται του μέτρου.

Η άρνηση όμως της ηγεσίας του υπουργείου να δώσει στοιχεία για το ποιες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν θέτει και θέμα διαφάνειας της σχετικής διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι επί «εποχής Ρέππα», όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, όλα τα στοιχεία αναρτώντο σε ειδική βάση δεδομένων του υπουργείου στην οποία είχε ο οποιοσδήποτε πρόσβαση.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από το υπουργείο έχουν στείλει στοιχεία δώδεκα από τα δεκαπέντε υπουργεία, 150 Δήμοι και δέκα ανεξάρτητες αρχές αλλά δεν διευκρινήζουν αν είναι στοιχεία των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων ή ενημέρωση ότι δεν έχει υπαλλήλους με αυτά τα χαρακτηριστικά.

«Μαστίγιο» από το υπουργείοΠαρά ταύτα, στελέχη του υπουργείου έχουν αρχίσει από την άλλη πλευρά να επισείουν πλέον το…μαστίγιο προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις. Έτσι, διατείνονται ότι ακόμη και αν υπάρξει καθυστέρηση οι υπάλληλοι μπαίνουν αυτοδικαίως σε διαθεσιμότητα, η τρόικα- οι εκπρόσωποι της οποίας όπως φαίνεται είναι οι μοναδικοί που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία-, θα επανέλθει ζητώντας 15.000 απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες εντός του 2012 και η ιεραρχία που δεν πειθαρχεί θα τιμωρηθεί με πειθαρχικές ποινές.

Γεγονός είναι όμως ότι ακόμη και αν ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, νέα προβλήματα θα ανακύψουν εντός της προσεχούς εβδομάδας, όταν οι δήμαρχοι θα κληθούν να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Ήδη, το σύνολο σχεδόν των δημάρχων, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν ταχθεί κατά του μέτρου και έχουν δηλώσει ότι αρνούνται να υπογράψουν τις εν λόγω διαπιστωτικές πράξεις.

Εξάλλου, οι περιφερειάρχες της χώρας μετά από συνάντηση που είχαν με τον κ. Μανιτάκη του ζήτησαν να μην συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στις 13 περιφέρειες στις διατάξεις περί διαθεσιμότητας και επαναλαμβάνουν ότι «δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...