Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Με απολύσεις απειλεί η κυβέρνηση τους απεργούς του μετρό. Νέες κινητοποιήσεις που ανακοινώθηκαν:




Να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προειδοποιώντας με γενική απεργία σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη.
Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο Βήμα fm, έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή του νόμου σε περίπτωση δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, παραπέμποντας ουσιαστικά σε απολύσεις, εφόσον η απεργία έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη.
Λίγο νωρίτερα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής  ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν.  Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης καλούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές  αποφάσεις για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».
Ήδη αποφασίστηκαν νέες απεργίες και στάσεις εργασίας σε ΗΣΑΠ, Τράμ και λεωφορεία και στο Μετρό.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), του ΕΚΑ και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ), της ΟΣΥ ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες) και της ΕΡΓΟΣΕ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων στις μεταφορές.
Εξάλλλου, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επίταξη των απεργών του μετρό, αποφασίστηκε «να προχωρήσουν, άμεσα, σε κινητοποιήσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς».
Οι εργαζόμενοι ζητούν τη μη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μη ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των εταιρειών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι το ενιαίο μισθολόγιο καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Νέες κινητοποιήσεις που ανακοινώθηκαν:

Χωρίς μετρό θα είναι και σήμερα Τετάρτη 23 Ιανουαρίου η πρωτεύουσα.Το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε εκ νέου απεργία (έβδομη συνεχόμενη ημέρα) από την έναρξη έως τη λήξη λειτουργίας στο μέσο.
Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου θα γίνει στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ 12:00-16:00 , ενώ τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά
Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στα λεωφορεία 11:00-16:00.
Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα.
Την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου απεργία σε όλα τα Μέσα.

Στον εισαγγελέα οι κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της απεργίας στο μετρό, με αφορμή δημοσιεύματα για μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ασθενείς, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου.
Η εισαγγελέας ζητά να διαπιστωθεί αν πράγματι οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ πληρώνονται κανονικά τις ημέρες απεργίας, δηλώνοντας ασθένεια ή κάνοντας χρήση των ρεπό τους.
Επιπλέον, ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα έχει εντολή να αναζητήσει τη χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την κινητοποίηση των εργαζομένων και να κρίνει αν η συνέχιση της απεργίας συνιστά παραβίαση δικαστικής απόφασης.
Παράνομη και καταχρηστική η απεργία
Υπενθυμίζουμε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τη Δευτέρα,  είχε κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό, για τη Δευτέρα και την Τρίτη, απόφαση την οποία έλαβε για μία ακόμα φορά και την Τρίτη μετά από νέα προσφυγή της διοίκησης των Σταθερών Συγκοινωνιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...