Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Gracias, Grecia, nuestra herencia




Με τον τίτλο Gracias, Grecia, nuestra herencia (Ευχαριστούμε Ελλάδα, κληρονομιά μας), Ισπανοί μαθητές του εκπαιδευτηρίου IES Ingeniero de la Cierva μαζί με τους καθηγητές τους δημιούργησαν ένα βίντεο αφιερωμένο στην Ελλάδα και στους Ελληνες που υπήρξαν πρωτοπόροι στις επιστήμες, στην πολιτική, στον πολιτισμό και στη διασκέδαση.


Το βίντεο, το οποίο έχει διάρκεια 7 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα, γυρίστηκε στις 16 Ιανουαρίου και από την πρώτη κιόλας στιγμή έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, αποσπώντας χιλιάδες κολακευτικά μηνύματα. Σε αυτό μαθητές και καθηγητές, ενωμένοι σαν μια γροθιά, ευχαριστούν τη χώρα μας για όσα έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα, υπενθυμίζοντας στους επικριτές μας πως δεν είναι λίγες οι λέξεις και οι έννοιες που καθημερινά χρησιμοποιούμε όλοι οι οποίες έχουν ελληνική ρίζα.

Λέξεις όπως αλφάβητο, γράμματα, μαθηματικά, ιστορία, γεωγραφία, φιλοσοφία, βιβλία, μουσική, αρμονία, πεντάγραμμο, ανατομία, φυσική, αστρονομία είναι λίγες μόνο από αυτές που πρωταγωνιστούν στο γύρισμα και που προφέρονται από τα παιδιά και τους εκπαιδευτές τους. Εντύπωση προκαλεί ο φιλόλογος του σχολείου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του δικού του αποσπάσματος γράφει στον πίνακα της τάξης μια από τις ρήσεις του αρχαίου Ελληνα μυθοποιού και λογοποιού Αίσωπου, ο οποίος στον μύθο «Βάτραχος ἰατρός καὶ ἀλώπηξ» είχε γράψει: «Ο παιδείας αμύητος υπάρχων...».

Στο βίντεο έχουν τη δική τους θέση και οι φωτογραφίες με τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας, όπως και τα αρχαιοελληνικά σύμβολα που είναι παγκοσμίως διαδεδομένα. Οι μαθητές δεν ξεχνούν να φωνάξουν σε όλους πως η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα, όπως επίσης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που κάθε τέσσερα χρόνια ενώνουν τους λαούς σε μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Γι’ αυτό τον  λόγο τα παιδιά μαζί με τους γυμναστές τους κατάφεραν να παραστήσουν κάποια από τα αθλήματα των αρχαίων Ελλήνων στον προαύλιο χώρο του εκπαιδευτηρίου. Και επειδή Ελλάδα χωρίς διασκέδαση δεν γίνεται, στο βίντεο γίνεται μνεία και στον ολύμπιο θεό του γλεντιού και του κεφιού Διόνυσο, αλλά και στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, με τα παιδιά να φορούν χλαμύδες, μιμούμενα φιγούρες μιας άλλης εποχής.
undefined

Στο youtube ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...