Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τα Πανεπιστήμια δεν έστειλαν μέχρι σήμερα στοιχεία των υπαλλήλων στο ΑΣΕΠ



Μέχρι σήμερα Δευτέρα κανένα από τα οκτώ Πανεπιστήμια   , δεν απέστειλε στο ΑΣΕΠ καταλόγους με όλα τα ονόματα και  τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα όλων των υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις των κλάδων  που  καταργούνται, προκειμένου να γίνει η μοριοδότησή τους και στη συνέχεια να επιλεγούν οι 1349 υπάλληλοι  που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Η μη αποστολή στοιχείων δεν οφείλεται σε άρνηση, αλλά σε καθαρά αντικειμενικούς λόγους , καθώς στα Ιδρύματα αυτά πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις από τους διοικητικούς υπαλλήλους.
Η προθεσμία  ηλεκτρονικής κατάθεσης των καταλόγων λήγει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.



ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ 
Το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων διαπιστώνει ότι η κατάσταση στα 8 Πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας επιδεινώνεται καθημερινά. Η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία, στα περισσότερα Πανεπιστήμια, είναι πλέον σχεδόν καθολική, με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Επιπλέον, σε ορισμένα από αυτά τα Ιδρύματα και η ακαδημαϊκή λειτουργία καθίσταται αδύνατη, εξαιτίας της παράλληλης απεργίας των μελών ΔΕΠ. 
Τα Πανεπιστήμια έχουν από καιρό και κατ΄επανάληψη ζητήσει συνάντηση και διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας, προκειμένου το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων να επιλυθεί στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Αντ΄αυτού προέκυψε το έγγραφο του Υπουργού Παιδείας προς τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, διαπιστώνει καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών πινάκων συνδρομής κριτηρίων του διοικητικού προσωπικού και ζητά από τους εισαγγελείς να επισημάνουν στα Πανεπιστήμια τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας τις ποινικές ευθύνες που θα επιφέρει το ενδεχόμενο που αυτό δεν μπορέσει να καταστεί εφικτό.
Το έγγραφο αυτό, εκτός από ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, είναι και εντελώς αναίτιο, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει συμβεί διοίκηση Πανεπιστημίου να μην έχει εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της.
Υπενθυμίζεται εδώ, ότι τα Πανεπιστήμια ακόμη περιμένουν να τους κοινοποιηθεί τόσο το σκεπτικό με βάση το οποίο απορρίφθηκαν τα σχέδια αξιολόγησης που κατάρτισαν και απέστειλαν εμπρόθεσμα προς το Υπουργείο, όπως τους ζητήθηκε και όπου διαπιστώνονταν οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, όσο και η τεκμηρίωση, βάσει της οποίας αποφασίστηκε η κατάργηση των 1349 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων.
Εκτός των προβλημάτων που έχει προκαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας στα 8 Πανεπιστήμια, το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρίσκει το σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας με σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα τα οποία οφείλονται: 
1.    Στις μεγάλες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού. Χαρακτηριστική είναι η κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε έκδοση ΦΕΚ διορισμού, ανά Πανεπιστήμιο, των 402 ήδη προ πολλού εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, η καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ, όπως προβλέπεται από το νόμο 4186, για τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και ο σχεδόν μηδενισμός των πιστώσεων για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων του Π.Δ. 407/80, αιτίες που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών
2.    Στην περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς κατά 15%, πέραν των ήδη ασφυκτικών μειώσεων της τελευταίας τετραετίας. Πρόβλημα επιπλέον προκαλεί η μη έγκριση, από πλευράς Υπουργείου, της δυνατότητας αξιοποίησης των διαθέσιμων αποθεματικών των Ιδρυμάτων.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα προβλήματα καλούνται να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. 

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
Στο μεταξύ ο υπουργός παιδείας  από την προηγούμενη Τετάρτη έδωσε παραγγελία στους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών  Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών ,. Ηρακλείου, Ιωαννίνων  και Θεσσαλίας να επιληφθούν, κατά την αρμοδιότητά τους (άρθρ. 25 παρ. 4 περ. β’ του ν. 1756/1988, όπως ισχύει), και να εκδώσουν παραγγελία για την άμεση, και πριν από την 10η Οκτωβρίου, χορήγηση από τις Διευθύνσεις προσωπικού 8 Πανεπιστημίων   σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου με τις «λιστες» των διοικητικών υπαλλήλων (με τα αντίστοιχα προσόντα τους) που οι κλάδοι τους καταργούνται και την αποστολή τους στο ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα στο νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των εννόμων συμφερόντων του Δημοσίου.
  ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Ειδικότερα στην έγγραφη παραγγελία του υπουργού προς τοςυ εισαγγελείς αναφέρονται τα εξής:
Α. Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167Α) και της εκδοθείσης, κατ’ εξουσιοδότηση της περίπτωσης Ε’ της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2./2/οικ. 21634 απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των εποπτευόμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και, εν προκειμένω, των εποπτευομένων από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, Πανεπιστημίου Πατρών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πανεπιστημίου Κρήτης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποχρεούνται,   εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης στην παρ. 1 του ως άνω άρθρου ΚΥΑ, να συντάξουν «πίνακες συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή, σύμφωνα με ενιαίο λογισμικό που παρέχει για το σκοπό αυτό το ΑΣΕΠ. Στους ανωτέρω πίνακες καταγράφονται τα προσόντα όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι υπό κατάργηση θέσεις του φορέα που υπηρετούν σε υπηρεσίες ή μονάδες που αξιολογήθηκαν βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013. Η καταγραφή των προσόντων διενεργείται, σύμφωνα με τα κριτήρια ανά κατηγορία προσωπικού που παρατίθενται στους Πίνακες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του Παραρτήματος Α΄ της παρούσης. Εντός της ανωτέρω προθεσμίας, οι σχετικοί πίνακες αποστέλλονται από τις Δ/νσεις Διοικητικού/ Προσωπικού στο ΑΣΕΠ το οποίο αναλαμβάνει τη λειτουργική, διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη των Τριμελών ειδικών υπηρεσιακών συμβουλίων». Οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των προαναγραφόμενων Α.Ε.Ι. ενημερώθηκαν, αρμοδίως, για τις οφειλόμενες κατά το νόμο σχετικές ενέργειές τους και την αποκλειστική προθεσμία ολοκλήρωσης αυτών, χωρίς μέχρις σήμερα, και ενώ υπολείπονται μόλις επτά (7) ημέρες, να έχουν εκπληρώσει τα οφειλόμενα. 
Από την εμπρόθεσμη αποστολή των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και τα συνεπόμενα εξαρτάται, απολύτως, η πρόοδος και η ολοκλήρωση της κινηθείσης διαδικασίας διαθεσιμότητας κατά το άρθρο 90 του ν. 4172/2013, το εκπρόθεσμο ή η ματαίωση της οποίας θα έχει άκρως επιβλαβείς και ανεπανόρθωτες συνέπειες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης διεθνών υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους.
Β.Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να επιληφθείτε, κατά την αρμοδιότητά σας (άρθρ. 25 παρ. 4 περ. β’ του ν. 1756/1988, όπως ισχύει), και εκδώσετε παραγγελία για την άμεση, και πριν από την 10η Οκτωβρίου, χορήγηση των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου και την αποστολή τους στο ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα στο νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των εννόμων συμφερόντων του Δημοσίου.  

Π.Φωτόπουλος και Α. Κυπριάδου από το ΕΚΠΑ στο τριμελές Συμβούλιο για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ
Ο υπουργός Παιδείας, με απόφαση που υπέγραψε, με την ένεδειξη «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ», όρισε  τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας,το οποίο θα επιλέξει τους 1.349 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κι εκείνους που θα μετακινηθούν ενδοιδρυματικά στα 25 Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ( πρόκειται για τις 646 θέσεις κατανεμημένες σε 25 Ιδρύματα,ΤΕΙ και Πανεπιστήμια, οι οποίες θα «καλυφθούν»  από το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα σε ειδικό πρόγραμμα «Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας»),ως εξής:
1. Νίκη Γιαννακάκη, Σύμβουλο ΑΣΕΠ, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή της τον Λουκά Λυμπερόπουλο, επίσης Σύμβουλο ΑΣΕΠ.
2. Παναγιώτη Φωτόπουλο, Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Εισηγητή, με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Ασημακοπούλου, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
3. Άννα Κυπριάδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Μέλος, με αναπληρώτρια την Ιουλία Βρυώνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιουσίας και Κληροδοτημάτων. 
  Γραμματέας του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ορίστηκε η Δήμητρα Γαλανού, υπάλληλος ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με αναπληρωτή τον Αλέξανδρο Παπανικολάου, επίσης υπάλληλο ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που κάποιο από τα παραπάνω πρόσωπα αρνηθεί να αναλάβει καθήκοντα, προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και ο υπουργός Παιδείας ορίζει στη θέση αυτή Διευθυντή μια από τις Διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας. 
  Η θητεία του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου   είναι τετραετής, αρχίζει από τη συγκρότησή του και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 6 της υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/02−08−2013 (ΦΕΚ 1914/Β/07−08−2013) υπουργικής απόφασης.
Η θητεία του μπορεί να παρατείνεται για δύο ακόμη έτη με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 Το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα συνεδριάζει εντός και εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών, εκτός του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί συλλογικών οργάνων.
 ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Μετά την υπογραφή της ΚΥΑ, από τους συναρμόδιους Υπουργούς, αύριο  Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού κάθε Ιδρύματος από τα 8 που συμμετέχουν στην διαθεσιμότητα, και μόνον αυτών, υποχρεούνται να υποβάλουν  εντός προθεσμίας 15 ημερών, στην ψηφιακή φόρμα του ΑΣΕΠ τα προσόντα όλων των υπαλλήλων των κλάδων και ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα . Μετά την υποβολή των στοιχείων το ΑΣΕΠ μοριοδοτεί και συντάσσει Πίνακες Κατάταξης και τους αποστέλλει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τους τελικούς Πίνακες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθήσει και με την ενδοιδρυματιοκή ,κινητικότητα.
Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα γίνει πρόσκληση από το υπουργείο Παιδείας για τις   646 θέσεις κατανεμημένες σε 25 Ιδρύματα (ΤΕΙ και Πανεπιστήμια) οι οποίες θα «καλυφθούν»  από το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα σε ειδικό πρόγραμμα «Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας». Το  ΑΣΕΠ θα κάμει τη μοριοδότηση  και θα  αποστέλλει τους πίνακες στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο και εκδίδει τους τελικούς Πίνακες κατάταξης  των υπαλλήλων στις   646 θέσεις .
«Τελεσίγραφο» υπουργού προς Πρυτάνεις: Στείλτε τις λίστες των υπαλλήλων μέχρι 9 Οκτωβρίου 
Δύο επιστολές, η μία του υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου  και η άλλη του Γενικού Γραμματέα Θανάση Κυριαζή, καθώς και μία εγκύκλιο, διαβίβασε  το υπουργείο Παιδείας προς τους Πρυτάνεις  και τις Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού με τις ο οποίες ζητείται να σταλούν   στο ΑΣΕΠ μέχρι 9 Οκτωβρίου ,οι «λίστες» με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα  όλων των  διοικητικών υπαλλήλων των κλάδων που καταργούνται, προκειμένου να γίνει η επιλογή των 1349 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Μέσω των δύο επιστολών γίνεται προειδοποίηση   ότι η αθέτηση  εκπλήρωσης ειδικού υπηρεσιακού καθήκοντος μείζονος σημασίας συνεπάγεται με αθέτηση της σχετικής υποχρέωσης. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μη αποστολής  των ονομάτων των υπαλλήλων μαζί με τα προσόντα τους , οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν  για παράβαση καθήκοντος.
Σε ερώτηση που έθεσε το esos προς συνεργάτη του υπουργού Παιδείας, εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των Πρυτάνεων για ανάκληση  της ΚΥΑ η απάντηση ήταν κατηγορηματική: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».
H ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
  Μετά τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 135211/Β2/23-9-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2384/τ. Β’/24-9- 2013),     δυνάμει της οποίας καταργήθηκαν 1349 οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, , το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε  εγκύκλιο  σύμφωνα με την οποία:
Α. Οι Δ/νσεις Διοικητικού/Προσωπικού των οικείων Πανεπιστημίων, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 135211/Β2/23-9-2013 ΚΥΑ, ήτοι έως τις 9-10-2013, έχουν υποχρέωση να συντάξουν πίνακες συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή, σύμφωνα με ενιαίο λογισμικό που παρέχει για το σκοπό αυτό το ΑΣΕΠ, στην κάτωθι δικτυακή ιστοσελίδα   (website):«http://www.asep.gr/asep/site/home/Tabs/diathesimothta/for_ygeias.csp».
Β.Στους ανωτέρω πίνακες καταγράφονται τα προσόντα όλων των υπαλλήλων του κλάδου ή και της ειδικότητας που ανήκουν οι υπό κατάργηση θέσεις. Η καταγραφή των προσόντων διενεργείται, σύμφωνα με τα κριτήρια ανά κατηγορία προσωπικού που παρατίθενται στους Πίνακες Ι, II και III του Παραρτήματος Α΄ της υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ. 21634/2-8-2013 Απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 1914/τ. Β’/7-08-2013)(ΑΝΟΙΞΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ)  . Εντός της ως άνω προθεσμίας, ήτοι έως τις 9-10-2013, οι σχετικοί πίνακες αποστέλλονται από τις Δ/νσεις Διοικητικού/ Προσωπικού, τόσο εγγράφως, όσο και σε CD, στο ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).
Παράλληλα, οι Δ/νσεις Διοικητικού/Προσωπικού των οικείων Πανεπιστημίων,
οφείλουν να αναζητήσουν από τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την περ. Δ της παρ. 2 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), τα νόμιμα σχετικά δικαιολογητικά και αφού τα ελέγξουν, να τα αποστείλουν εντός της ως άνω αποκλειστικής προθεσμίας, ήτοι έως τις 9-10-2013, στο ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα) και στο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο έχει συσταθεί με την υπ’ αριθμ. 129808/Β2/Β2/16-9-2013 (ΦΕΚ 2337/τ. Β’/20-9-2013) Απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...