Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Δικαίωμα στην Παιδεία


«Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αλλά στην υποβάθμιση των δημόσιων», τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

«Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει η Ελλάδα “ψωροκώσταινα”, να στέλνει η άρχουσα τάξη τα παιδιά της στα καλά Πανεπιστήμια και οι υπόλοιποι στα υποβαθμισμένα.
Το δικαίωμα στην παιδεία πρέπει να το έχουν όλοι». Με μία και μόνη φράση ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, κάρφωσε το βέλος του ακριβώς στο κέντρο του… κυβερνητικού στόχου – την αληθινή αιτία για την οποία επιχειρείται η υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας. Το είπε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τη συμμετοχή ξένων πανεπιστημιακών, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο εκδήλωσης για την υποστήριξη των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε συνεργασία με την Ενωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), υπό τον τίτλο «Η κρίση πλήττει τα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια». Συμμετέχουν η πρόεδρος της EUA, Ελενα Ναζάρε, το μέλος του Συμβουλίου της EUA, Στέφανο Παλιάρι, και ο διευθυντής της, Τόμας Ιστερμαν. Από ελληνικής πλευράς, εκτός του κ. Μυλόπουλου εισηγητές είναι οι: Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, και Πάρις Τσάρτας, πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης τοποθετούνται ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Ρέμελης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Εξηγώντας τις επιλογές και τις κινήσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρύτανης του ΑΠΘ δήλωσε πως όλα γίνονται για τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κάτι που δεν θα έβρισκε κανέναν αντίθετο, όπως τόνισε. Ομως… «Δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, αλλά στην υποβάθμιση των δημόσιων», είπε.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν και στοιχεία για τις ελλείψεις αλλά και τη μείωση κονδυλίων των ελληνικών Πανεπιστημίων σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά. «Ακούμε με έκπληξη τον υπουργό να λέει πως τα Πανεπιστήμια έκαναν προσλήψεις με πολιτικά και οικογενειακά κριτήρια. Ο υπουργός μάλλον θα πρέπει να κοιτάζει στον καθρέφτη όταν μιλάει για τις προσλήψεις», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος, τονίζοντας πως οι προσλήψεις των υπαλλήλων δεν έγιναν ποτέ από τα Πανεπιστήμια αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση και αναφέροντας χαρακτηριστικά τον νόμο 4009 της Διαμαντοπούλου. «Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο, όχι με απειλές και συναντήσεις κατόπιν εορτής», είπε.

Διαθεσιμότητες

Θέλοντας να τονίσουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, οι πρυτάνεις ανέφεραν το παράδειγμα ότι τα τρία μεγαλύτερα ιδρύματα -ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ- έχουν μείνει χωρίς διευθύντρια στην επιτροπή ερευνών, έναν τομέα από τον οποίο εισέρχονται πολλά έσοδα στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Το πρόβλημα των ελληνικών Πανεπιστημίων φαίνεται πως παίρνει ευρωπαϊκές διαστάσεις καθώς στο πλευρό τους βρίσκεται η Ενωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η οποία μέσω της προέδρου της Ελενα Ναζάρε έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας τις θέσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων. Μέσα από την επιστολή της η EUA τονίζει πως η παιδεία δεν είναι δαπάνη αλλά επένδυση και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Μιλώντας στη συνέντευξη, η Ελενα Ναζάρε χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης-πρυτάνεων είναι απαραίτητος. Ξεκαθάρισε πως η αυτονομία των Πανεπιστημίων είναι απαραίτητη για να αντιδράσουν και να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση και συμπλήρωσε: «Η λιτότητα αποτελεί επιδημία για τα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Αν έχεις χρήματα και αυτονομία, είναι παράδεισος. Αν δεν έχεις χρήματα και αυτονομία, είναι κόλαση».

Ο διευθυντής της EUA Τόμας Ιστερμαν, μιλώντας για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, είπε ότι το 75% των χρημάτων προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση, το 9% από δίδακτρα των φοιτητών (φτάνει το 25% στη Βρετανία, αλλά είναι εντελώς δωρεάν στη Νορβηγία), το 6% από ερευνητικές συμβάσεις με επιχειρηματικές δράσεις, το 4% από ευρωπαϊκές πηγές και το 4% από αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...