Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Όχι στην Διάλυση του Δημοσίου Δωρεάν Πανεπιστημίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνει ότι συζητάει, αλλά μόνο με «ανοιχτά» πανεπιστήμια.

Ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά «ανοιχτό» Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Ας δούμε ορισμένα μόνο από τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι εκατοντάδες «πλεονάζο-ντες» εργαζόμενοι, απολύτως ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ –με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής*:

36 υπηρεσίες του ΕΚΠΑ χάνουν ΟΛΟ το προσωπικό τους.

Άλλες 11 υπηρεσίες χάνουν από 75% και πάνω του προσωπικού τους.

Άλλες 42 χάνουν από 50-75% του προσωπικού τους.

43 υπηρεσίες μένουν χωρίς προϊστάμενο.

Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λει-τουργίες των Τμημάτων, ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%.

Ενδεικτικά, η Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής, που εξυπηρετεί 2.703 προπτυχιακούς φοιτητές, 3.000 μεταπτυχιακούς (30 Μεταπτυχιακά Προγράμματα) και 10.500 διδάκτορες, μένει με 4 εργαζόμενους. Η γραμματεία του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας & Φιλολογίας και η Γραμμα-τεία του Τμήματος Πληροφορικής, μένουν χωρίς προσωπικό. Η γραμματεία του Τμ. Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, η γραμματεία του Τμ. Φαρμακευτικής και η γραμματεία του Τμήματος Βιολογίας μένουν με έναν εργαζόμενο.

Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται γραμματείες Τομέων και Προγραμμάτων Μετα-πτυχιακών Σπουδών. Στο Τμήμα Νομικής κλείνουν 2 Τομείς (Β’ Ιδιωτικού Δικαίου και Ποινι-κών Επιστημών) και μειώνεται σημαντικά το προσωπικό των υπόλοιπων. Μεταπτυχιακά προ-γράμματα και βιβλιοθήκες που υπάγονται σ’ αυτούς μένουν χωρίς προσωπικό. Χωρίς εργα-ζόμενο μένουν ο τομέας Φαρμακευτικής Χημείας και ο Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας.

Χωρίς εργαζόμενους μένει το πρόγραμμα Erasmus (υποτροφίες και δράσεις), επηρεάζοντας και τη μετάβαση φοιτητών στο εξωτερικό και την εισροή φοιτητών από το εξωτερικό.

Στις βιβλιοθήκες η μείωση του προσωπικού είναι συντριπτική: Στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών (4 όροφοι, 5 αναγνωστήρια με 26 Η/Υ, ανοιχτή και το Σάββατο για τους φοιτητές) από τους 11 μόνιμους και ΙΔΑΧ εργαζόμενους μένουν 2. Σειρά Αναγνωστηρίων και Βιβλιοθηκών κλείνουν επειδή μένουν με 0 προσωπικό (Τμημάτων Πληροφορικής, ΜΙΘΕ, Νο-μικής, Οδοντιατρικής, κ.α.).

Στο Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών, οι 4 μόνιμοι και ΙΔΑΧ εργαζόμενοι φεύγουν και μένει στον αέρα η υποστήριξη σε προσωπικό, τεχνογνωσία, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κ.α. 47 σπου-δαστηρίων και βιβλιοθηκών, καθώς και βιβλιοθηκονομικές εφαρμογές, βάσεις δεδομένων, η ψηφιακή συλλογή ΠΕΡΓΑΜΟΣ και βιβλιογραφικές βάσεις.

Η τεχνική υπηρεσία, που υποστηρίζει και συντηρεί όλες τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, υφίσταται συντριπτικό πλήγμα. Χάνει το 75 % του προσωπικού της.

Το Υπολογιστικό Κέντρο, που καλύπτει τις υπολογιστικές ανάγκες του προσωπικού του Ιδρύ-ματος με ισχυρά συστήματα υπολογιστών, παρέχοντας υλικό, λογισμικό και τεχνική υποστή-ριξη, μένει με 2 εργαζόμενους από 9.

Σε ό,τι αφορά εργαστήρια και κλινικές που σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με την εκπαιδευτική διαδικα-σία και εξυπηρετούν ΑΣΘΕΝΕΙΣ:

Στην Οδοντιατρική Σχολή, η Κλινική Στοματολογίας μένει χωρίς εργαλειοδότρια. Χωρίς εργα-ζόμενους μένουν η Προπτυχιακή Κλινική Παιδοδοντίας, η γραμματεία Γναθοχειρουργικής και η Γραμματεία Ορθοδοντικής. Με έναν εργαζόμενο μένουν η Διαγνωστική Κλινική, η Κλινική Γναθοχειρουργικής και η Γραμματεία Προσθετικής. Το Εργαστήριο Προπτυχιακών φοιτητών μένει χωρίς εργαλειοδότριες και δεν μπορεί να λειτουργήσει. 4 μεταπτυχιακά προγράμματα μένουν χωρίς εργαζόμενο. Η Σχολή μένει χωρίς επιστάτες, θερμαστές, θυρωρούς, φύλακες, κ.α., ενώ η βιβλιοθήκη χάνει τον ένα εργαζόμενό της.

Στο Νομοκομείο Παίδων, το Τμήμα Λοιμώξεων & Χημειοθεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής μένει χωρίς διοικητικό προσωπικό, όπως και το Τμήμα Ιατρικής Γενετικής.

Στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, κλείνουν τα Κέντρα: Εργοσπιρομετριας - Καρδιοαναπνευστι-κης κόπωσης, Πνευμονικών Λειτουργιών, Άσθματος & Αλλεργίας, Διακοπής Καπνίσματος, Μελέτης Ύπνου. Το Μικροβιολογικό δεν έχει πλέον εργαζόμενο για να κάνει αιμοληψία.

Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο κλείνει το Κυτταρολογικό Εργαστήριο. Η Α’ Αναισθησιολογική Κλι-νική μένει χωρίς διοικητική υποστήριξη.

Στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Β' Εργαστήριο Ακτινολογίας, η γραμματεία που υποστηρίζει της εκπαίδευση των φοιτητών (και άρα εμμέσως και τη νοσηλεία των ασθενών) μένει χωρίς ερ-γαζόμενο.

Αυτό είναι το «ανοιχτό» Πανεπιστήμιο για το οποίο μιλάει ο κ. Αρβανιτόπουλος;

Σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά μας;

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...