Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Μπουτάρης: Είμαστε κομπλεξικοί με την Αθήνα


Η συνέντευξή του δημάρχου Θεσσαλονίκης στο περιοδικό «Εξώστης» συζητήθηκε πολύ. Τι απαντά ο Γιάννης Μπουτάρης σε όσους τον κατηγορούν ως τουρκόφιλο και τι έχει να πει για την γκρίνια για το στολισμό της πόλης την περίοδο των εορτών. 

«Δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω Ευρωπαίους. Είμαστε κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη μας. Η αποθέωση της Θεσσαλονίκης θα είναι να έχει ο κόσμος αρνιά στα μπαλκόνια του. Το τραγικό χαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι η εσωτερική μετανάστευση, που από το 1960 και μετά έφερε μη αστικές οικογένειες, οι οποίες, όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν σ' αυτήν, αλλά και μετά από τόσες δεκαετίες δεν κατάφεραν να εξισωθούν με τη νοοτροπία του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής. Βέβαια, δεν βοήθησε καθόλου σ' αυτό και η επαρχιώτικη νοοτροπία που είχε η προηγούμενη διοίκηση με τη συστηματική αντιπαράθεση με την πρωτεύουσα, με την γκρίνια, κτλ», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Ακόμα και σήμερα, με τα χιλιάδες προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά», επισημαίνει, «υπάρχει κόσμος που μου χρεώνει την έλλειψη στολισμού της πόλης. Ο δήμος δεν έχει χρήματα, και θεωρώ τραγική πρόκληση, όταν δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα συσσίτια, να ασχοληθώ με στολισμούς, λαμπάκια και έλατα – και απορώ πώς εξακολουθούν και υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να αποζητούν τα πανηγύρια. Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι ο στολισμός της πόλης στηρίζει την εορταστική αγοραστική κίνηση, αλλά θα μπορούσαν οι πολίτες να συνεισφέρουν, στολίζοντας ο καθένας σχεδόν ανέξοδα το χώρο μπροστά στο μαγαζί του ή το μπαλκόνι του και συμμετέχοντας έτσι ενεργά σ' όλη την ιστορία του εορτασμού».
O ίδιος αναφέρει πως κύριος στόχος είναι να αναπτυχθεί ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης. «Για μένα», λέει, «ο κυριότερος τρόπος να φέρουμε χρήματα στην πόλη, και μετά να μπορούμε να μιλήσουμε και για ευμάρεια, είναι ο τουρισμός», και στο πλαίσιο αυτό προτείνει να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός και ο φυσιολατρικός τουρισμός, να αξιοποιηθεί ο Όλυμπος, «που τον έχουμε απέναντί μας και τον γνωρίζει όλος ο κόσμος».
«Θεωρώ μεγάλη επιτυχία που φέραμε εδώ Τούρκους και Εβραίους που διαθέτουν χρήμα... Δουλέψαμε πάρα πολύ για να προσελκύσουμε όλους αυτούς τους τουρίστες που επισκέφτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια τη Θεσσαλονίκη, με μηδαμινά κόστη στην ουσία, αλλά με πάρα πολλή προσωπική έκθεση και κούραση. Και φυσικά με τη δημιουργία αντιπάθειας προς το πρόσωπό μου από πολλούς συμπολίτες μου, αντιπάθειας προς τον δήθεν "τουρκόφιλο Μπουτάρη"».
«Αυτό», εξηγεί, «είναι μια διατύπωση της ανώριμης αντιπολίτευσης που δέχομαι. Αντί να εστιάσουν στα λάθη που έχουν κατά καιρούς γίνει και να έρθουν να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, το σκουλαρίκι που φοράω. Φόρα κι εσύ αν θέλεις. Δεν είναι κακό. Είναι σαν τα ανόητα σχόλια για το ταξίδι μου στον Βόλο, όπου πήγα με δικό μου αυτοκίνητο, με δικό μου οδηγό, με τη βενζίνη πληρωμένη από το δικό μου πορτοφόλι, και πάλι βρήκαν και λέγανε – και στην τελική, αν ήθελα να πάω με γκόμενα, όπως τους είπα, δε θα τους έδινα και λογαριασμό. Πρόκειται για τρομερό φαρισαϊσμό».
Για το κυκλοφοριακό, ο κ. Μπουτάρης επιμένει στη λύση –έστω και πιλοτικά– της εκ περιτροπής κυκλοφορίας, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες «να μάθουν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, τα ποδήλατά τους και τα πόδια τους».
Όσον αφορά τις εκλογές, ο δήμαρχος επαναλαμβάνει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος «αλλά όχι με το ίδιο σχήμα», καθώς, όπως υπογραμμίζει, οι αντιδήμαρχοι δεν πρέπει να είναι στην ίδια θέση πάνω από μια θητεία, κι ο δήμαρχος όχι παραπάνω από δύο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...