Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Το δυνατό χαρτί της Μόσχας στη Μεσόγειο


Τα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Μόσχας έχει όνομα και είναι «εδώ»: Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» μαζί με μια ομάδα 5 σκαφών συνοδείας από το Βόρειο Στόλο εισήλθαν στη Μεσόγειο και τώρα βρίσκονται ανοικτά του Αλγερίου.

Το Admiral Kuznetsov και η ναυτική Μοίρα που το συνοδεύει πρόκειται να ενωθούν με την ισχυρότερη μονάδα επιφανείας που διαθέτει το ρωσικό το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος» το οποίο προς το παρόν βρίσκεται ανατολικά της Κύπρου καλύπτοντας τη θαλάσσια μεταφορά των χημικών όπλων του συριακού οπλοστασίου.
Το γεγονός ότι το ρωσικό Ναυτικό διαθέτει τώρα στη Μεσόγειο τις δύο ισχυρότερες μονάδες του μόνο τυχαία δεν είναι. Συνολικά οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις απαριθμούν 10 σκάφη επιφανείας τα οποία επιχειρούν από την Α. μέχρι και τη Δυτ. Μεσόγειο και οι δύο ναυτυικές Μοίρες των οποίων ηγούνται τα «Μέγας Πέτρος» και «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» πρόκειται να συναντηθούν στην κεντρική Μεσόγειο τον επόμενο μήνα.
Η αισθητή παρουσία που κάνει ο ρωσικός Στόλος στη Μεσόγειο δεν είναι καθόλου τυχαία και ειδικοί αναλυτές τη συνδέουν με τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στη Γενεύη για το συριακό.
Μάλιστα το «καψόνι» που πραγματοποιήθηκε στο συριακό κυβερνητικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος κατόπιν εντολής βέβαια από το εξωτερικό, έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι η Μόσχα δηλώνει με την παρουσία της στην περιοχή ότι η Συρία αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα στην εξωτερική πολιτικής της και τα συμφέροντας της προσμένοντας «δίκαιες και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις από όλες τις πλευρές στη Γενεύη», όπως δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ότι αφορά τη Ναυτική Μοίρα του Κουζνέτσοφ το πλοίο ανεφοδιασμού και υποστήριξης Segey Osipov, που το συνοδεύει έχει εισέλθει στο λιμάνι του Αλγερίου για προγραμματισμένη επίσκεψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...