Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Πως να μειώσετε το φόρο σας με αποδείξεις. Στο 100% προσμετρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα


Μείωση του τελικού φόρου στο εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και αποφυγή φοροποινής θα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μέσω των φοροαπαλλαγών και των αποδείξεων για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
Στο σύνολό τους και όχι κατά το ήμισυ θα υπολογίζονται στη φορολογική δήλωση οι αποδείξεις από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.
Προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί ακέραιο, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι δαπάνες για γιατρούς και νοσήλια για να εκπέσουν από τον φόρο σε ποσοστό 10% θα πρέπει να υπερβαίνουν σε αξία το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος. Το ποσό για τις αποδείξεις ορίζεται στο 25% του εισοδήματος και σε περίπτωση που υπολείπεται θα επιβάλλεται φόρος 22% στη διαφορά.
Οι δαπάνες που εκπίπτουν φέτος από τον φόρο
Σημαντική αύξηση της  φορολογικής τους επιβάρυνσης θα διαπιστώσουν φέτος χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι μετά τη σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών θίγει περισσότερο τους φορολογούμενους που πληρώνουν ενοίκιο για κύρια κατοικία ή για κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καταβάλλουν τόκους για την εξόφληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, πληρώνουν δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ασφάλιστρα ζωής.
Οι ελάχιστες φοροαπαλλαγές που διατηρήθηκαν αφορούν πλέον μόνο τους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 7 του Ε1 θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.    Έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης (κωδ. 051-052). Έκπτωση φόρου 10% των εξόδων κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή/και ασφαλιστικές εταιρείες και υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
2.    Διατροφή μεταξύ συζύγων (κωδ. 089-090). Το ποσό της διατροφής που επιδικάστηκε και καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, του οποίου αποτελεί φορολογητέο εισόδημα εκπίπτει 10% από τον φόρο. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
3.    Δωρεές χρηματικών ποσών (κωδ. 059-060). Έκπτωση φόρου 10% για χρηματικά ποσά άνω των 100 ευρώ που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω της δωρεάς προς α) φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους ιερούς ναούς, κλπ., β) Τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ΝΠΔΔ, ερευνητικά κέντρα και γ) τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ΝΠΔΔ εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς.
4.    Δωρεές ιατρικών μηχανημάτων σε νοσοκομεία κτλ. (κωδ. 057-058). Έκπτωση φόρου 10% της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση του, γνωστοποίησε ότι απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων για το φορολογικό έτος 2014, για τα ακόλουθα:
Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
Αλκοολούχα ποτά και καπνός
Ένδυση και υπόδηση
Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)
Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί)
Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια
Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)
Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...