Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μια καφετέρια-πρότυπο: Εργαζόμενοι, άτομα από ευπαθείς ομάδες


Στην καφετέρια «Μύρτιλλο» εργάζονται ξεχωριστοί άνθρωποι και έτσι η επιχείρηση είναι άξια αναφοράς.

Εδώ απασχολούνται μόνο άνθρωποι από ευπαθείς ομάδες, που δεν θεωρούνται ανταγωνιστικοί στην αγορά και συνήθως δεν βρίσκουν εργασία. Άτομα με ιδιαιτερότητες, με κώφωση, με σύνδρομο Άσπεργκερ. Και όλα λειτουργούν ρολόι! Εκτός από τους καφέδες, υπάρχουν και χειροποίητες νοστιμιές.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», μια καθητήτρια, η Γεωργία Βαμβουνάκη, βρήκε έναν εγκαταλειμμένο χώρο απέναντι από το σταθμό του τρένου στο Νέο Ηράκλειο, τον ανακαίνισε και τον έκανε ένα πρότυπο καφέ.

Εμπνεύστηκε την ιδέα όταν διέμενε στη Σκωτία. «Ο γιος μου παρακολούθησε ένα τμήμα catering και στη συνέχεια έκανε την πρακτική του σε ένα καφέ. Αυτό το διάστημα είδα πώς μεταχειρίζονται οι άλλες κουλτούρες τους ανθρώπους με διαφορετικότητα. Και είπα ότι αυτό χρειάζεται στην Ελλάδα». «Δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή, αν δεν μας είχαν βοηθήσει οικονομικά κάποιοι ιδιώτες (βασικός δωρητής που έδωσε τα χρήματα για την ανακαίνιση του χώρου είναι το κοινωφελές ίδρυμα «ΤΙΜΑ»). Μου ζήτησαν να μην αναφέρω τα ονόματά τους».

«Εδώ δουλεύουν επί πληρωμή 10 άτομα και οι υπόλοιποι εκπαιδεύονται», λέει η ίδια.
Ο Δαμιανός Ράφαν, μισός Σκωτσέζος μισός Έλληνας, είναι γιος της νόμιμης εκπροσώπου της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που λειτουργεί το καφέ. «Το όνειρό μου είναι μόλις μάθω καλά τη δουλειά εδώ, να πάω να δουλέψω σε άλλη καφετέρια, ως υπάλληλος. Τα αφεντικά έχουν πολλά στο κεφάλι τους».
«Μέχρι να έρθω στο «Μύρτιλλο», έκανα μόνο δουλειές του ποδαριού. Τώρα με έχει μάθει όλη η γειτονιά. Όταν πηγαίνω για ψώνια, ξέρουν ότι εμένα θα μου κόψουν τιμολόγιο», λέει ο 28χρονος Άρης Μπέζος, εκπαιδευόμενος σερβιτόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...