Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΝΕΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ προιόντων από τα Jumbo – Δείτε τι πρέπει να προσέξετε


Επικίνδυνο για τα μωρά μπιμπερό διαθέτουν τα καταστήματα Jumbo, σύμφωνα με σχετική απόφαση..
της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου, που επέβαλλε πρόστιμο στην εταιρία, αφού το σχετικό προϊόν κρίθηκε “μη κανονικό – μη ασφαλές και ακατάλληλο για χρήση”.
Από την εταιρεία είχαν ανακληθεί και πριν από τρία χρόνια, μετά από παρέμβαση του ΕΦΕΤ, μπιμπερό που χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνα, διότι για την κατασκευή τους είχε χρησιμοποιηθεί Δισφαινόλη.
Jumbo
Δισφαινόλη… ο αόρατος δολοφόνος
Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών “Δημόκριτος”, η Δισφαινόλη Α ανήκει στην κατηγορία των πολυκαρβουνικών πλαστικών (ΒC) από τα οποία κατασκευάζονται πλαστικά μπουκάλια, μπιμπερό και ποτήρια, επίχρισμα για κονσέρβες και ηλεκτρονικοί δίσκοι.
Ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που το 2008 απαγόρευσε τη χρήση της δισφαινόλης-Α στα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με παιδιά, ιδίως στα μπιμπερό.
Τον περασμένο Ιανουάριο ο δήμος του Παρισιού αποφάσισε να αντικαταστήσει και να στείλει για ανακύκλωση σε ειδικά κέντρα 28.000 μπιμπερό που χρησιμοποιούνται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους από την τοξική ουσία δισφαινόλη-Α. Τα μπιμπερό θα αντικατασταθούν είτε με γυάλινα είτε με πλαστικά για τα οποία υπάρχει εγγύηση ότι δεν περιέχουν δισφαινόλη-Α, είναι, δηλαδή, Free BPA.
Η απόφαση ελήφθη μετά το σήμα κινδύνου του Γαλλικού Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων (AFSSA), ο οποίος αναγνώρισε «την ύπαρξη ‘‘προειδοποιητικών σημείων’’ που υποδηλώνουν ενδεχόμενους κινδύνους από την έκθεση σε BPΑ, με βάση έρευνες σε ποντίκια που εκτέθηκαν στην ουσία αυτή μέσα στη μήτρα ή κατά το πρώτο διάστημα της ζωής τους».
Εδώ και έναν χρόνο Βρετανοί επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα πιέζουν τις αρχές να προχωρήσουν σε απαγόρευση της πώλησης προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά και περιέχουν δισφαινόλη-Α, ενώ πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν μπιμπερό έχουν προχωρήσει μόνες τους στον αποκλεισμό της ΒΡΑ και διαφημίζουν, μάλιστα, τα νέα τους προϊόντα ότι δεν περιέχουν την επικίνδυνη χημική ουσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν εμφανίζεται διστακτική και πριν από τέσσερα χρόνια προχώρησε σε μια σολομώντεια «πολιτική λύση» καθιερώνοντας ανώτατα επιτρεπόμενα όρια πρόσληψης της δισφαινόλης από τον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα στα 0,05 χιλιοστά ανά κιλό σωματικού βάρους.
Πρόκειται περισσότερο για όρια που θεσπίστηκαν βάσει της αρχής της προφύλαξης της χημικής βιομηχανίας και όχι βάσει της θεσμοθετημένης αλλά πολλές φορές μη εφαρμόσιμης «αρχής της πρόληψης». Πέραν τούτου, ακόμα και αυτά τα όρια είναι δύσκολο να ελεγχθούν καθώς εκατομμύρια πλαστικά προϊόντα που περιέχουν δισφαινόλη-Α περνούν καθημερινά τα σύνορα της Ε.Ε.
Η απαγόρευση της ουσίας θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για την Ε.Ε., ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως ο Καναδάς».
Γιατί είναι επικίνδυνη
Η χημική ουσία δισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και άλλων προϊόντων θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία αποφάσισε να εισηγηθεί τη μείωση κατά 10 φορές της ανώτατης ημερήσιας αποδεκτής ποσότητας για τον οργανισμό.
Η δισφαινόλη Α, η παρουσία της οποία έχει απαγορευθεί στα μπιμπερό από το 2011, είναι γνωστή με τα αρχικά ΒΡΑ και χρησιμοποιείται σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Μεταξύ άλλων την βρίσκουμε σε CD, DVD, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως ξυπνητήρια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια, εξοπλισμός αυτοκινήτων, όπως φώτα και προφυλακτήρες, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, πιάτα,  ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες.
Ενα μεγάλος μέρος κατασκευαστών τη χρησιμοποιεί ως προστατευτικό περίβλημα, για να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα και τα προϊόντα, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης επαφής του περιεχομένου τους με το μέταλλο.
Σύμφωνα με την EFSA μετά από εργαστηριακές έρευνες που έκαναν οι εμπειρογνώμονές της διαπίστωσε ότι η δισφαινόλη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς, στο συκώτι, στο σύστημα αναπαραγωγής, στο μεταβολισμό και στην καρδιά, καθώς και στην εμφάνιση καρκίνων.
Οι εμπειρογνώμονες εισηγήθηκαν να μειωθεί δραστικά η καθημερινή ημερήσια δόση που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός από τα 50 mg ανά κιλό σωματικού βάρος σε 5 mg.
Πάντως, η EFSA διευκρινίζει ότι η πρότασή της έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα γιατί σήμερα η ημερήσια έκθεση του οργανισμού στη δισφαινόλη είναι μικρότερη ακόμη και σε σχέση με τα σημερινά υψηλά ανώτατα αποδεκτά όρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...