Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Μάθε πώς και που ψηφίζεις


Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου και οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την ίδια ημερομηνία με το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις 25 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, o ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από έναν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.
Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν, όμως, τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.
Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου, σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.  Ο εκλογέας μπορεί επίσης, να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.
Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.
Αναφορικά με τις περιφερειακές εκογές, ο πολίτης βάζει σταυρό σε έναν υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς περιφερειακοί σύµβουλοι. Σε έναν ή δύο υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά περιφερειακοί σύµβουλοι. Σε έναν, δύο ή τρεις υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ έως και δώδεκα περιφερειακοί σύµβουλοι και σε έναν, δύο, τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα περιφερειακοί σύµβουλοι.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναπτύξει εφαρμογή, η οποία θα λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες, ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου. Ο εκλογέας μόνο με το όνομα του το επώνυμο, αλλά και τα ονόματα των γονέων του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει στις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές, αλλά και για στις Ευρωεκλογές. Έτσι μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα "Μάθε πού ψηφίζεις" και να δώσετε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. 
Αν για κάποιον λόγο δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας. Για οποιαδήποτε μεταβολή στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο σας για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογικοί κατάλογοι οριστικοποιούνται ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών και εκδίδεται σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο. Οι εκλογικοί κατάλογοι μετά την οριστικοποίησή τους δεν επιδέχονται μεταβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...