Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Πολιτικών για την Αναπηρία-Δράσεις ΑμεΑ μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων



Δράσεις για τα άτομα με αναπηρία μέσω των νέων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ι. Βαρδακαστάνης: «Χρειάζεται Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Πολιτικών για την Αναπηρία»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 30 Μαΐου η ημερίδα της ΕΣΑμεΑ στην Θεσσαλονίκη με θέμα: «Η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα & στα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2014 – 2020». Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και ο πρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Παρευρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Σ. Καρασαββίδου, αντιπρόεδροι των Κέντρων Θεσσαλίας και Αν. Μακεδονίας και Θράκης, εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπηρεσιών για την κατάρτιση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας και των Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, καθώς και μέλη συλλόγων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις των ανωτέρω περιοχών.
Παρευρέθηκαν και μίλησαν επίσης η προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού & Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ) Σ. Παπούλια, η Προϊστάμενη Μονάδας Α΄ της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΕΥΣΣΑΑΠ) Μ. Κωστοπούλου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τον ενισχυμένο ρόλο των Περιφερειών σε τομείς που αφορούν άμεσα στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, όπως είναι ο Θεματικός Στόχος 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων», μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις προς όφελος της των ατόμων με αναπηρία.

Ζήτησε επίσης να διασφαλιστεί τόσο η οριζόντια ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας όσο και η εφαρμογή στοχευμένων δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, στη βάση των ισχυρών επιταγών των νέων Κανονισμών των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων αναφορικά με την αρχή της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα. Ο κ. Βαρδακαστάνης κάλεσε την Κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει πλήρως τα προβλεπόμενα από τους Κανονισμούς.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ προχώρησε στην αναγνώριση της συμβολής του προηγούμενου ΕΣΠΑ στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, ΣΥΔ, κέντρα διημέρευσης, κλπ.),τονίζοντας πόσο απαραίτητο είναι να συνεχιστεί η λειτουργία τους και να ενισχυθούν. «Η οικονομική κρίση και τα συνεπόμενα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να υπονομευτούν οι κοινωνικές υποδομές. Έχει διαπιστωθεί ότι η υποβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, μόνο μειονεκτήματα έχει φέρει. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν προωθηθεί και η εφαρμογή τους έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση πολλά άτομα με αναπηρία και τείνουν να μετατρέψουν μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση σε κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Τέλος ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε τον ορισμό ενός Εθνικού Συντονιστή με αρμοδιότητα την κατάρτιση ενός Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Πολιτικών για την Αναπηρία, ενός στρατηγικά σχεδιασμένου συγκροτημένου χρηματοδοτούμενου προγράμματος, στο οποίο θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της ΕΣΑμεΑ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...