Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Δικαιώθηκε ο μαθητής που του απαγόρευαν τη φοίτηση επειδή είναι τυφλός


Πέρασαν πέντε ολόκληροι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της άρνησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να δεχθεί τυφλό αριστούχο μαθητή 
ο οποίος είχε κερδίσει δεκάδες βραβεία στο σκάκι αλλά και στη φυσική, για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να πράξουν το αυτονόητο: να επιτρέψουν στον 18χρονο Αργύρη Κουμτζή να φοιτήσει, όπως κάθε άλλος συνομήλικος του στη σχολή της επιλογής του.
Υπενθυμίζεται πως ο Αργύρης Κουμτζής, αριστούχος τελειόφοιτος μαθητής του 1ου Λυκείου Πεύκων, έχει αποκλειστεί από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ με το αιτιολογικό ότι ο εσωτερικός κανονισμός της Σχολής Φυσικών Επιστημών δεν δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή προβλήματα όρασης. Τελικά, αποφασίστηκε να του επιτραπεί να παρακολουθεί μαθήματα με συνοδό.
Μόλις την Τρίτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) είχε ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Στην ανακοίνωση επισημαινόταν πως για το θέμα ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε υποσχεθεί ότι θα μεριμνήσει, αλλά τελικά μέχρι και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν είχε γίνει καμία κίνηση.
Παρέμβαση είχε ζητήσει τη Δευτέρα και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται στη σύγχρονη Ελλάδα, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης, αφού θα έπρεπε να είχε λυθεί και ρυθμιστεί προ πολλού, ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους νέους με ειδικά προβλήματα, με βάση τις αρχές της ισονομίας, ισοτιμίας και ισοπολιτείας, που αποτρέπουν και αποκλείουν κάθε έννοια άνισης μεταχείρισης και αποκλεισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...