Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές από κοινού με το 11ο Συνέδριο Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής


40th International Computer Music Conference joint with the 11th Sound and Music Computing Conference
40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές από κοινού με το 11ο Συνέδριο Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής
Η Μουσική Τεχνολογία Συναντά την Φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος
14-20 Σεπτεμβρίου 2014, Αθήνα
Οργανωτές:
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Ίδρυμα Ωνάση
Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής (ΙΕΜΑ)
‘Ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στο τομέα της Μουσικής με Υπολογιστές πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2014.

Πρόκειται για το επετειακό 40ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές (ICMCπου φέτος φιλοξενείται στην Αθήνα για πρώτη φορά μαζί με το Ευρωπαϊκό 11ο Συνέδριο Πληροφορικής στη  Μουσική και τον Ήχο (SMC). Τα δυο συνέδρια αυτά, που έχουν και τη μορφή μουσικού φεστιβάλ, είναι τα σημαντικότερα στο είδος τους,  φιλοξενούνται κάθε χρόνο σε διαφορετικές χώρες και αποτελούν το διεθνές βήμα μέσα από το οποίο επικοινωνείται η τελευταία λέξη της εξέλιξης τόσο στον επιστημονικό όσο και στον καλλιτεχνικό τομέα της μουσικής με υπολογιστές.
Το κοινό συνέδριο ICMC|SMC|2014 διοργανώνεται φέτος από:
·       το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών),
·       το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ) και
·       τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που διαθέτει και τους χώρους της.
υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.
Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Η μουσική τεχνολογία συναντά την φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος» προσκαλεί επιστήμονες από το χώρο της τεχνολογίας ήχου και μουσικής πληροφορικής, συνθέτες, μουσικολόγους και φιλοσόφους σε έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το σύγχρονο γίγνεσθαι της μουσικής δημιουργίας με υπολογιστές καθώς και με τις νέες τάσεις και την εξέλιξη του επιστημονικού πεδίου της μουσικής πληροφορικής.
Το συνέδριο έχει καθ’ όλη τη διάρκειά του ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα:
Καθημερινά:
·       Από τις 9:00μμ έως τις 4:00μμ θα πραγματοποιούνται επιστημονικές συνεδρίεςπαρουσιάσεις και workshops στο Odeon-Starcity (Συγγρού 111 δίπλα στη Σ.Γ.Τ.). Έχουν προγραμματιστεί συνολικά 45 συνεδρίες και 5 θεματικές συνεδρίες (περίπου 270 επιστημονικές ανακοινώσεις), 7 επιδείξεις καινοτόμων λογισμικών (demos) και 10 επιστημονικά workshops.
·       Από τις 4:00μμ έως τις 10:00 είναι προγραμματισμένες 4 συναυλίες της 1,5 ώρας η κάθε μία στις δύο αίθουσες της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), με πρωτοποριακά έργα γραμμένα με Η/Υ σε διάφορες μορφές: «ακουσματικά», ηλεκτρονικά, διαδραστικά με μουσικά όργανα, έργα για σύνολο, με βίντεο ή χορό.
·       Από τις 10:30μμ και για τρεις ώρες είναι η «νυχτερινή συναυλία» στο πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους 8), που ανοίγει τις πύλες του αποκλειστικά για το συνέδριο. Εδώ θα παιχτούν έργα πιο πειραματικά συχνά με ζωντανή χρήση Η/Υ, αλλά που μπορούν να απευθυνθούν σε ευρύτερο κοινό.
·       Θα πραγματοποιηθούν επίσης 2 συναυλίες σε εξωτερικό χώρο. Η πρώτη θα γίνει στο λόφο των Νυμφών του Εθνικού Αστεροσκοπείου (Πέμπτη 18/9). Η δεύτερη στο Γυμνάσιο του αρχαιολογικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, την (Τρίτη 16/9), στα πλαίσια μιας παράλληλης εκδήλωσης με τίτλο «Πλατωνικά Ριζώματα στη σύγχρονη μουσική».
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 25 συναυλίες (40 ώρες μουσικής με 260 μουσικά έργα που έχουν επιλεγεί από διεθνή επιτροπή).
·       Από τις 12:00 έως τις 10:00μμ καθημερινά θα λειτουργούν στη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών χώροι ακρόασης (listening rooms) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακούσουν έργα μουσικής με υπολογιστές κατ’ επιλογή.
·       Παράλληλα όλη την περίοδο θα λειτουργούν ηχητικές εγκαταστάσεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας (Σ.Γ.Τ, Μουσείο Παν/μίου, ΕΜΣΤ,  Ωδείο Αθηνών, Στοά Ατάλου, Αρχαιολογικό μουσείο, το παλαιό Χρηματιστήριο (Πεσμαζόγλου 1) κ.α.). Πρόκειται για κατασκευές που παράγουν ήχο μέσω της διάδρασης με το κοινό ή το περιβάλλον.
·       Στο Χρηματιστήριο θα λειτουργεί επίσης (16:00-23:00) μικρή επαγγελματική έκθεση με αντικείμενο τη μουσική τεχνολογία.
Τέλος, πριν το συνέδριο (11-14/9) έχει προγραμματιστεί «θερινό σχολείο» για φοιτητές με θέμα την χρήση υπολογιστών στη μουσική έρευνα.
Η είσοδος στις συνεδρίες είναι για τους εγγεγραμμένους συνέδρους. Οι συναυλίες όμως είναι ανοικτές στο κοινό με χαμηλά εισιτήρια (νυχτερινή συναυλία 5€, δελτίο εισόδου για τις συναυλίες στη Στέγη 15€, φοιτητικό 10€, εβδομαδιαίο 50€ και 35€ αντίστοιχα). Η πρόσβαση στις ηχητικές εγκαταστάσεις είναι δωρεάν.
 Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, εγγραφές, και αγορές εισιτηρίων υπάρχουν στον ιστότοπο του συνεδρίου:  http://www.icmc14-smc14.net.

Χορηγοί του συνεδρίου: Εθνική Τράπεζα, ΕΟΤ, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ΝΕΡΙΤ, Γαλλικό Ινστιτούτο, ISS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...