Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Συνελεύσεις και καταλήψεις στα Πανεπιστήμια


Γενική συνέλευση στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τους φοιτητές, για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ήδη, σε κατάληψη βρίσκονται η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η πρυτανεία του ΕΜΠ.
Σήμερα, Πέμπτη, και αύριο Παρασκευή δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στα τμήματα Νομικής, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς το κτίριο βρίσκεται εδώ και δύο μέρες κλειστό από φοιτητές.
Το αίτημα του πρύτανη Θ. Φορτσάκη, για τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθεί κατάληψη εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, τον έφερε σε αντιπαράθεση με τις αριστερές φοιτητικές παρατάξεις.
Η πρόταση του πρύτανη να διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των φοιτητών για την κατάληψη σχολών και πανεπιστημιακών χώρων προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων.
Μάλιστα, η φράση στο επίμαχο κείμενο της πρότασης που αναφέρει ότι «οι πρυτανικές αρχές να εισηγηθούν προς τις επιμέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά τμήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών να αποφασίζουν όλοι απευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν και επιτήδεια επιβάλλουν» αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις φοιτητικές παρατάξεις της αριστεράς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και αριστερές φοιτητικές παρατάξεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που προχώρησαν χθες σε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος.
Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί και συνέλευση των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Για την Παρασκευή, το ΜΑΣ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στο υπ. Παιδείας στις 12 το μεσημέρι, οπότε δεν αποκλείεται και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν αύριο, για κατάληψη την Παρασκευή.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων φοιτητικών νεολαιών υπάρχει πρόθεση οι καταλήψεις να συνεχιστούν έως και την επόμενη Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί απεργία από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και συλλαλητήρια κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων. Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, καταγγέλλει ότι φοιτητές των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) «επιτέθηκαν απρόκλητα και με βίαιο τρόπο σε μέλη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, αλλά και ανεξάρτητων φοιτητών, που έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο θυρωρείο της Νομικής Σχολής».
«Μέλη των ΕΑΑΚ προπηλάκισαν με «δημοκρατικές» μπουνιές, «δημοκρατικές» κλωτσιές και «δημοκρατικές» φτυσιές, φοιτητές που διαφωνούν με τις πρακτικές και τις λογικές τους και, θεωρώντας τη σχολή τσιφλίκι τους, μας απώθησαν βίαια έξω από αυτήν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...