Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

«Ένας καφές που περιμένει» για τους άπορους Αθηναίους



Κερασμένος σε δίκτυο καταστημάτων από το περιοδικό δρόμου «σχεδία»




Μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που στερούνται τις μικρές απολαύσεις της ζωής φτάνει στην Αθήνα ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα περιπλάνησης από τα καφέ της Νάπολι σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο «καφές που περιμένει» -«caffé sospeso» στα ιταλικά- καθιερώνεται για πρώτη φορά σε τέσσερα καταστήματα της πόλης, δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον πελάτη έχει τη δυνατότητα να κεράσει έναν καφέ σε έναν άγνωστο φίλο ή φίλη χάρη στην πρωτοβουλία του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Η ιδέα του «καφέ που περιμένει» είναι απλή. Είναι ένας καφές που προπληρώνεται ανώνυμα από κάποιον πελάτη για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. Παραγγέλνει δηλαδή έναν καφέ της προτίμησής του αλλά πληρώνει άλλον ένα, ώστε όταν μπει κάποιος στο μαγαζί και τον ζητήσει, αυτός να είναι διαθέσιμος. Συνήθως ο καταστηματάρχης βάζει τα χρήματα του προπληρωμένου καφέ σε ένα ειδικό κουτί ή σημειώνει την προσφορά σε έναν αναρτημένο πίνακα.

Το κίνημα του «καφέ που περιμένει»

Η ιστορία του ξεκίνησε στις εργατικές συνοικίες της Νάπολι στη Νότια Ιταλία πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά, η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολι πριν από μία δεκαετία. Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν.

Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων που μας περιμένουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στη διάχυση της προσπάθειας.

Το κίνημα αυτό έδωσε έμπνευση και στους ανθρώπους του περιοδικού δρόμου «σχεδία», οι οποίοι εδώ και εβδομάδες έχουν ξεκινήσει επαφές με άτομα που προωθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ιδέα αυτή, αλλά και με ιδιοκτήτες καφέ που έχουν τη διάθεση να συνεισφέρουν. Έτσι η αλυσίδα αλληλεγγύης του «καφέ που περιμένει» ξεκινά με τέσσερα μαγαζιά στην Αθήνα.

Τα καταστήματα είναι:
• «6», συνεργατικό καφενείο, Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο
• «Ακροβάτης», καφενείο-ουζερί, Μαιζώνος 44 & Ψαρρών 26α, Αθήνα
• «Στα καλά καθούμενα», Δράκου 3 (έξοδος Μετρό Φιξ), Κουκάκι
• «Verve», Σόλωνος 94, Αθήνα

Στους χώρους που εντάσσονται στο δίκτυο υπάρχει ανηρτημένο το αυτοκόλλητο της πρωτοβουλίας στο οποίο αναγράφεται «Ένας καφές σε περιμένει», καθώς και το λογότυπο της «σχεδίας». Το μόνο αίτημα προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει (όχι δηλαδή για τον πρώτο που πίνει ο ίδιος ο πελάτης, αλλά για τον κερασμένο). Συνήθως εκεί κυμαίνεται και η έκπτωση που κάνουν τα καταστήματα για τους καφέδες που είναι «για έξω».

Για κάθε «καφέ που περιμένει» που πληρώνεται, ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και να την τοποθετεί σε εμφανές σημείο (σε βάζο, πίνακα κ.α.) ή να αναγράφεται η συναλλαγή σε έναν πίνακα. Έτσι θα γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή και, βεβαίως, την ύπαρξη του «καφέ που περιμένει». Εκτός από τα παραδοσιακά καφενεία και τις πιο μοντέρνες καφετέριες, στις προθέσεις της «σχεδίας» είναι να χτυπήσει την πόρτα και σε φούρνους, τυροπιτάδικα, σνακ μπαρ και μαγειρεία.

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει μπορεί να επικοινωνήσει με τη «σχεδία» στο στηλ. 213 0231220. Για κάθε νέο κατάστημα-μέλος που θα προστίθεται θα γίνεται σχετική ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας www.shedia.gr (βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή), καθώς και στο ίδιο το περιοδικό.                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...