Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

«Μάχη» για τη θέση του πρύτανη



Οι υποψήφιοι είναι τέσσερις, αλλά ένας θα βρεθεί εκτός «κάλπης», καθώς ο νέος νόμος επιτρέπει μόνο τρία άτομα να μπουν στη διαδικασία της επιλογής από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Μετά την αποχώρηση του Θ. Φορτσάκη, τέσσερις εξαιρετικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές του ιδρύματος θέτουν υποψηφιότητα. Τις επόμενες ημέρες θα περάσουν τη διαδικασία της συνέντευξης, ενώπιον των μελών του συμβουλίου του ιδρύματος. Στη συνέχεια ένας θα απορριφθεί και οι υπόλοιποι θα τεθούν στην κρίση των συναδέλφων τους.
Οι εκλογές γίνονται σε μία κρίσιμη για το πανεπιστήμιο περίοδο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα και κυρίως την έλλειψη κονδυλίων, διοικητικού και διδακτικού προσωπικού. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια το πανεπιστήμιο έχει υποφέρει από διαρκείς εντάσεις, θλιβερά επεισόδια, βανδαλισμούς, κλοπές, καταλήψεις και πολύμηνες κινητοποιήσεις. Πληγωμένη είναι πλέον και η εικόνα του, στο σύνολο της κοινωνίας, κάτι που οι υποψήφιοι πρυτάνεις θέλουν να αλλάξουν, επαναφέροντας την αίγλη που αξίζει στο ιστορικό ίδρυμα της χώρας μας.
«Μάχη» για τη θέση του πρύτανη
Και οι τέσσερις υποψήφιοι, οι οποίοι ήδη έχουν προσφέρει ο καθένας στον τομέα του σημαντικό έργο, επιθυμούν να βελτιώσουν τις συνθήκες τόσο για τους εργαζομένους στο ίδρυμα όσο και για τους φοιτητές, οι οποίοι σε κάποια τμήματα αναγκάζονται να παρακολουθούν τα μαθήματα καθισμένοι στο πάτωμα, αφού οι μετεγγραφές προκάλεσαν το αδιαχώρητο στα αμφιθέατρα. Κοινός στόχος είναι και η αναζήτηση πόρων και πέρα από την κρατική χρηματοδότηση, ώστε το πανεπιστήμιο να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του, καθώς και η στήριξή του με διοικητικό και διδακτικό προσωπικό. Δίπλα, το «Εθνος» παρουσιάζει τους 4 υποψήφιους πρυτάνεις.
Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος Με κουλτούρα συνεννόησης
Ο Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Πήρε το πτυχίο του με άριστα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Καναδά και ΗΠΑ. Είναι μέλος συμβουλίων διεθνών επιστημονικών ιατρικών εταιρειών και έχει πάνω από 700 δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά. Κατάγεται από οικογένεια γιατρών. Ο πατέρας του είχε παλιότερα διατελέσει πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας. Οπως λέει, το ίδρυμα είναι σε οριακή κατάσταση οικονομικά και πρωταρχικό μέλημα είναι η σταθεροποίηση και η ενίσχυση των οικονομικών πόρων από τις τακτικές πιστώσεις, αλλά και από τον ειδικό λογαριασμό έρευνας. Θα διεκδικήσει την επιστροφή του διοικητικού προσωπικού και την προκήρυξη θέσεων για τους καθηγητές. Τέλος, επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μία κουλτούρα συνεννόησης και συναίνεσης σε όλες τις συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Δημοσθένης Ι. Δασκαλάκης Λέει «όχι» στην ενός ανδρός αρχή
Καθηγητής Κοινωνιολογίας (Βιομηχανικής Κοινωνιολογίας και Βιομηχανικών Σχέσεων) και μέλος της Συγκλήτου, ο Δημοσθένης Ι. Δασκαλάκης. Από τον Μάρτιο του 2014 είναι κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμων Αγωγής, ενώ έχει διατελέσει γγ του υπουργείου Εργασίας (2010-'11). Ο ίδιος πιστεύει ότι η θέση του πρύτανη είναι σημαντική, αλλά ακόμη και αν ο νόμος το επιτρέπει, δεν πρέπει να ισχύει η λογική της επιβολής «της του ενός ανδρός αρχής». Τονίζει ότι αυτήν τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι να καταλάβουν όλοι, δηλαδή η πολιτεία και η νέα κυβέρνηση, ότι το ίδρυμα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του αν δεν στηριχθεί έμπρακτα και πολλαπλά, δηλαδή οικονομικά, με την επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων και γενικότερα με την εξασφάλιση διδακτικού προσωπικού.
Γιάννης Ιωαννίδης Εξοδος από την εσωστρέφεια
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με μεταπτυχιακό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Οπως λέει ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο της Αθήνας έχει πέσει σε δίνη εσωστρέφειας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έχουν υποβαθμίσει στη συνείδηση της κοινωνίας και παράλληλα βιώνει τη δική του κρίση, που κατά κύριο λόγο είναι κρίση αξιών, πέρα από οικονομική. Προτείνει διαρκή λογιστικό έλεγχο των οικονομικών, αναζήτηση χορηγιών, καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου. Επίσης, βραβεία αριστείας για φοιτητές και περιοδική αξιολόγηση όλου του προσωπικού και προβολή των αρίστων.
Ελένη Καραμαλέγκου Με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό
Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας και κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, η Ελένη Καραμαλέγκου είχε θέσει υποψηφιότητα και στις προηγούμενες εκλογές, αλλά είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Ιδρύματος. Τώρα επανέρχεται με την πίστη ότι το πανεπιστήμιο προσφέρει πρωτίστως γνώση και καλλιέργεια, δηλαδή πραγματική παιδεία, ύψιστο αγαθό και ιδανικό της σύγχρονης κοινωνίας που δημιουργεί ώριμους πολίτες και συγκεντρώνει αποθέματα γνώσης και πολιτισμού που στηρίζουν σε δύσκολες ώρες τους λαούς. Υπογραμμίζει ότι όποιος αναλάβει τα ηνία του ιδρύματος πρέπει να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του, να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του, ώστε να λάβει τη θέση που του αρμόζει στον διεθνή ακαδημαϊκό στίβο, κάτι που απαιτεί έμπειρους χειρισμούς, σθένος και αφοσίωση στην επιδίωξη των στόχων που θα τεθούν.


 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...