Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ωρα της Γης 2016: Πάνω από 170 χώρες σβήνουν σήμερα τα φώτα


Τι πρέπει να κανείς ;
Απλά να σβήσει τα φώτα για μια ώρα, την Ώρα της Γης, στέλνοντας έτσι το δικό του συμβολικό μήνυμα.


Πιστή στο καθιερωμένο της ραντεβού η φετινή εκστρατείας «Ώρα της Γης 2016», μόλις τρεις μήνες μετά την 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι (COP21), προσδοκά να κινητοποιήσει και σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, για την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη σύνοδο αναφορικά με την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Σε περισσότερες από 170 χώρες, στις 20:30 τοπική ώρα, τα μνημεία, τα αξιοθέατα, όπως το Εμπάιρ Στέιτ στη Νέα Υόρκη, θα βυθιστούν στο σκοτάδι, ενώ όλοι (πολίτες, επιχειρήσεις, κοινότητες κλπ) καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα.



Στόχος της πρωτοβουλίας του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση (WWF) είναι να υπενθυμίσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται έχει ένα κόστος για τον πλανήτη και να υποκινήσει τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες να δράσουν για το κλίμα. Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ευθύνονται για τα 3/4 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η 10η κατά σειρά «Ώρα της Γης» θα ξεκινήσει από τα νησιά Φίτζι και στη συνέχεια θα τηρηθεί στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
«Η Earth Hour επιτρέπει στον καθένα -- μέσα από ένα εύθυμο γεγονός, διαδραστικές εκστρατείες ή ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης-- να γίνουν μέρος της ιστορίας όσον αφορά την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών», εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Σίνταρθ Ντας, που διευθύνει παγκοσμίως την πρωτοβουλία.
Ωρα της Γης 2016: Πάνω από 170 χώρες σβήνουν σήμερα τα φώτα
Οι χρήστες του Διαδικτύου καλούνται να κοινοποιήσουν τη δράση τους και να συμβάλουν έτσι στην γνωστοποίηση μέσω του Ίντερνετ των προβλημάτων που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Για τον Πασκάλ Κανφέν, γενικό διευθυντή του WWF για τη Γαλλία, «το χειρότερο όλων θα είναι να κλείσει η παρένθεση της COP21 και να συνεχίσουμε όπως πριν. Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν και να παγιωθούν γρήγορα για να γίνει το 2016 μια χρονιά συνοχής».
Ωρα της Γης 2016: Πάνω από 170 χώρες σβήνουν σήμερα τα φώτα
Με τη συμφωνία που συνήφθη στις 12 Δεκεμβρίου, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω των 2 βαθμών» σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.
Η «Ώρα της Γης« λαμβάνει εξάλλου γιορτινό χαρακτήρα, με συλλογικές συνεδρίες γιόγκα, πικ νικ σε πάρκα ή επιδείξεις μόδας με ρούχα που έχουν γίνει από ανακυκλωμένα υφάσματα, όπως σχεδιάζεται να γίνει στην Αυστραλία, ή δείπνα υπό το φως των κεριών στη Γαλλία ή στη Φινλανδία.
Ωρα της Γης 2016: Πάνω από 170 χώρες σβήνουν σήμερα τα φώτα
Το 2015, σε 172 χώρες, πολλές εκατοντάδες μνημεία και αξιοθέατα, όπως τα Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι και Χάρμπορ Μπριτζ στο Σίνδεϊ βυθίστηκαν στο σκοτάδι, σύμφωνα με το WWF. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση διοργανώνει εξάλλου διεθνή διαγωνισμό, τον Earth Hour City Challenge, που αποσκοπεί στην αποζημίωση των πιο φιλόδοξων πόλεων στον αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Από το 2007 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, η εκστρατεία η «Ώρα της Γης» λαμβάνει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Σπάζοντας τα ρεκόρ
H περυσινή «Ώρα της Γης» αποτέλεσε μια γιορτή ρεκόρ, σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, καθώς 172 χώρες και περιοχές -περισσότερες από κάθε άλλη φορά- είχαν δηλώσει συμμετοχή. Ανάμεσά τους κράτη που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του κλιματικού μετώπου, ήταν οι Φιλιππίνες, οι Μαλδίβες και η Μαδαγασκάρη, αλλά και κράτη που αποτελούν βασικούς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, όπως η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Από το ξεκίνημά της στο Σίδνεϊ, ως ένα συμβολικό κατέβασμα του διακόπτη, η Ώρα της Γης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα βάσης του κόσμου, που καλεί σε ενημέρωση και δράση για το κλίμα σε περισσότερες από 7.000 πόλεις. Από την Καμπότζη ως το Καμερούν και την Κολομβία, σπίτια, γραφεία, μνημεία, ολόκληρες περιοχές θα έσβησαν τα φώτα, με τον κόσμο να καλεί σε συλλογική δράση «για να αλλάξει η κλιματική αλλαγή».
Τα φώτα θα έσβησαν σε πάνω από 1.200 εμβληματικά σημεία, όπως ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, η Γέφυρα της Χρυσής Πύλης στο Σαν Φρανσίσκο και σχεδόν 40 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ανάμεσα τους η Ακρόπολη της Αθήνας και το Κάστρο του Εδιμβούργου.
«Καθώς η Ώρα της Γης συνεχίζει να σπάει ρεκόρ παγκόσμιας συμμετοχής, οι υποστηρικτές μας συνεχίζουν να ανεβαίνουν επίπεδο ενέργειας και δημιουργικότητας χρησιμοποιώντας τη δύναμη τους για να κάνουν τη διαφορά. Κάθε φως που σβήνει, κάθε υπογραφή που συλλέγεται και κάθε εγχείρημα που χρηματοδοτείται αναπτερώνει τις ελπίδες μας ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κλιματική αλλαγή» όπως δήλωνε ο Sudhanshu Sarronwala, πρόεδρος της οργάνωσης Earth Hour Global, σχετικά με την περυσινή διοργάνωση.
Ιστορία της πρωτοβουλίας
Η «Ώρα της Γης» αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον στην ιστορία και διοργανώνεται από το 2007, το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου κάθε χρόνο:
  •  31 Μαρτίου 2007: Η 1η Ώρα της Γης διοργανώνεται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας από το WWF Αυστραλίας, τη διαφημιστική εταιρεία Leo Burnett και τον δήμο του Σίδνεϊ. Από τις 19:30 ως τις 20.30 μ.μ. σβήνουν τα φώτα τους 2,2 εκατομμύρια πολίτες και 2.100 επιχειρήσεις.
  •  29 Μαρτίου 2008: Η Ώρα της Γης αποκτά διεθνή χαρακτήρα και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο! 371 πόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες συμμετέχουν για πρώτη φορά σε μια πρωτοφανή εκστρατεία. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 50 εκατομμύρια πολίτες. Είναι μόνο η αρχή...
  •  28 Μαρτίου 2009: Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 4.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 88 χώρες σβήνουν τα φώτα τους για μια ώρα, δημιουργώντας μια «οπτική εντολή» για ανάληψη άμεσης δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα συμμετέχει επίσημα για πρώτη φορά και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε συμμετοχές! Η εικόνα της συσκοτισμένης Ακρόπολης κάνει τον γύρο του κόσμου...
  •  27 Μαρτίου 2010: Η Ώρα της Γης παίρνει πλέον τη μορφή παγκόσμιας έκκλησης για ένα βιώσιμο μέλλον. 128 χώρες και εκατοντάδες τοπόσημα και μνημεία από όλο τον κόσμο βυθίζονται στο σκοτάδι.
  •  26 Μαρτίου 2011: Η Ώρα της Γης με νέο ρεκόρ συμμετοχής 135 χωρών είναι η πρώτη Ώρα της Γης που έχει στόχο να ξεπεράσει τον εαυτό της, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι άλλο μπορούν να κάνουν για την προστασία του πλανήτη πέρα από αυτή την ώρα.
  •  31 Μαρτίου, 2012: Νέο ρεκόρ και αυτήν τη χρονιά! 6.950 πόλεις και κωμοπόλεις σε 152 χώρες συμμετέχουν στην Ώρα της Γης. 200.000 χρήστες του Youtube αποδέχονται προκλήσεις του «Θα το κάνω, αν το κάνεις».
  •  23 Μαρτίου, 2013: Ελπιδοφόρα καινοτομία της χρονιάς ήταν η δέσμευση 59 δήμων να υλοποιήσουν οικολογικές πρωτοβουλίες μετά την Ώρα της Γης, αν οι δημότες δείξουν ενδιαφέρον με το να αποδεχτούν την πρόκλησή τους.
  •  29 Μαρτίου 2014: Το 2014 στόχος ήταν η εκστρατεία να πάει ένα βήμα πιο μπροστά, με εκδηλώσεις που θα οδηγήσουν σε δραστικές αλλαγές και αποτελέσματα. Το ζητούμενο επετεύχθη μέσα από μια απλή υπόσχεση και πρόκληση: «I will, if you will».
  •  28 Μαρτίου 2015: H περυσινή Ώρα της Γης «έσπασε» κάθε ρεκόρ, καθώς 172 χώρες και περιοχές -περισσότερες από κάθε άλλη φορά- δήλωσαν συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...