Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Εξάρχεια: 8 στάσεις αλληλεγγύης


Από δωρεάν εξετάσεις μέχρι λαϊκή χωρίς μεσάζοντες. Οι κινήσεις των Εξαρχείων που βοηθούν την καθημερινότητα των Αθηναίων, στην πράξη 


ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΛΑΪΚΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ: Λειτουργεί με μικρούς παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες, προσφέροντας τα προϊόντα σε πάγκους στην πλατεία Εξαρχείων κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα. Από όσπρια και βότανα, μέχρι ζυμαρικά και εκλεκτό μέλι, είναι μόνο λίγα από τα προϊόντα που μπορούμε να βρούμε εκεί. 

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ: Ξεκίνησε τη δράση το 2011, ενάντια στις διακοπές ρεύματος, στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς. Σήμερα κάνει δράσεις προκειμένου να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς κατοικιών και ενημερώνει για τους επερχόμενους στη σελίδα του ενώ μετέχει και στη Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop. EL CHEF,

 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Όπως λέει η ίδια είναι η πρώτη συλλογική κουζίνα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 2008, με σκοπό να στρώνει ένα μεγάλο τραπέζι με φαγητό αλλά και θαλπωρή. Η ομάδα κουζίνας συναντιέται κάθε εβδομάδα ενώ η προετοιμασία του φαγητού ξεκινά το μεσημέρι του Σαββάτου, με κάθε βοήθεια να είναι ευπρόσδεκτη. Το El Chef λειτουργεί στο Στέκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13-15, Εξάρχεια. Κ*ΒΟΞ 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Ένα κέντρο υγείας για όλους τους Αθηναίους. Η αυτο-οργανωμένη ομάδα υγείας στα Εξάρχεια είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των κατοίκων αλλά και των συλλογικοτήτων της περιοχής. Σκοπός της είναι να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις. Ζητούνται γιατροί διότι οι ασθενείς που επισκέπτονται το κέντρο είναι πολλοί. Είναι επίσης ανοικτό σε νοσηλευτές και φαρμακοποιούς που θα ήθελαν να προσφέρουν υπηρεσίες, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο θέλει να βοηθήσει προσφέροντας φάρμακα. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα λειτουργίας εδώ. ΑΔΥΕ, Αραχώβης 56, Κ*ΒΟΧ, Πλατεία Εξαρχείων, τηλ. 6938.92.68.00. Για τις ώρες λειτουργίας συβουλευτείτε το πρόγραμμα.

 ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ: «Ενάντια στις μαφίες και τον κοινωνικό κανιβαλισμό». Η αυτό-οργάνωση των Εξαρχείων διοργανώνει ανοιχτές συζητήσεις για τα προβλήματα της γειτονιάς. Ασχολείται με θέματα καθημερινότητας της περιοχής -από τους κάδους σκουπιδιών μέχρι πως μπορεί να «βγάζει τους κατοίκους στις πλατείες αναγκάζοντας τις αγοραπωλησίες ναρκωτικών να μεταναστεύουν για άλλους δρόμους». Τους καλοκαιρινούς μηνες διοργανώνει προβολές στο Πάρκο Ναυαρίνου. Η Λαϊκή συνέλευση είναι ανοιχτή στην οδό Ανδρέα Μεταξά 12, κάθε Παρασκευή. 

ΣΚΟΡΟΣ: «Το παζάρι μας δεν είναι φιλανθρωπικό. Δε χρειάζεται να είστε φτωχός, άτομο με μειωμένη αγοραστική δύναμη. Η επαναχρησιμοποίηση και η μεταποίηση δεν είναι ούτε μειονέκτημα ούτε μιζέρια. Είναι αντίσταση». Είναι το ανταλλακτικό παζάρι του Σπόρου που όταν μεγάλωσε πολύ μετακόμισε σε δικό του χώρο. Αγαπά την επαναχρησιμοποίηση, απευθύνεται σε όλους. Ρούχα, βιβλία, αξεσουάρ και λοιπά αντικείμενα που έκαναν τον κύκλο τους στη ζωή μας και τώρα χρειάζονται ένα νέο σπίτι που θα τα εκτιμήσει. Ο Σκόρος βρίσκεται στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής & Ερεσού. 

ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: Το αυτό-οργανωμένο στέκι λειτουργεί από το 1997 με σκοπό να βοηθήσει τους μετανάστες να ενταχθούν στη χώρα μας. Είναι επίσης και ο τόπος γέννησης του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ. Εδώ γίνονται συναντήσεις κοινοτήτων, η συνέλευση των αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων, εκδηλώσεις, συζητήσεις, ενώ επίσης λειτουργεί και γραφείο ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων. Επίσης οργανώνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας αλλά και πολιτιστικά δρώμενα όπου κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως, χώρας, θρησκείας και «πιστεύω» είναι ευπρόσδεκτος. Το Στέκι βρίσκεται στην οδό Τσαμαδού 13-15. 

NOSOSTROS: Ο πιο γνωστός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος των Αθηνών. Λειτουργεί καθημερινά ως γέφυρα συνάντησης ανάμεσα στα αλληλέγγυα κινήματα της πόλης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του πειραματικά τον Ιούνιο του 2005 και συνεχίζει ως σήμερα ως πολυχώρος-στέκι καθημερινότητας, ως μπαρ και εστιατόρια για χαμηλό μπάτζετ, ως φεστιβαλικός χώρος, ως χώρο σεμιναρίων... Προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα γλωσσών, σεμινάρια (υπολογιστών, μουσικής, φωτογραφίας, ζωγραφικής και άλλων τεχνών και δεξιοτήτων) κι συναυλίες είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που προσφέρει. Στην όδο Θεμιστοκλέους 66.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...