Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Τι θεωρείται αγενές και προσβλητικό στην Ιαπωνία



Η Ιαπωνία είναι μία χώρα με μοναδική κουλτούρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κανόνες, οι άγραφοι κυρίως, είναι πάρα πολύ αυστηροί και είναι εξαιρετικά απλό να γίνετε ρεζίλι ή ακόμη πιο απλά να κάνετε τους συνομιλητές σας να νοιώσουν ότι τους προσβάλλετε.


Κάτι που πρέπει να ξέρετε για την Ιαπωνία είναι ότι αποφεύγουν τον αριθμό 4. Αυτό συμβαίνει επειδή ακούγεται σχεδόν όπως η λέξη «θάνατος». Στη Δύση, για παράδειγμα, ο αριθμός που ενοχλεί τους προληπτικούς είναι το 13. Στα Ιαπωνικά ασανσέρ, για παράδειγμα, συχνά λείπει ο αριθμός «4», ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, σε ουρανοξύστες δεν υπάρχουν οι όροφοι από το 40 έως το 49.

Πότε μη φυσάτε τη μύτη σας σε δημόσιο χώρο, καθώς δε θεωρείται απλά αγένεια, θεωρείται αηδιαστικό. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία απλά ρουφάνε τη μύτη τους έως ότου βρεθούν κάπου ιδιωτικά για να τη φυσήξουν. Αν όμως είναι απόλυτη ανάγκη, τότε ζητήστε την άδεια των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω και κάντε το όσο πιο διακριτικά μπορείτε.

Το φιλοδώρημα θεωρείται αγένεια και κάποιες φορές μπορεί να είναι προσβλητικό. Αν δώσετε φιλοδώρημα, οι άνθρωποι θα εκπλαγούν και πιθανότατα θα δείτε κάποιον να τρέχει πίσω σας για να σας επιστρέψει τα χρήματα. Σε περίπτωση που κάποιος σας βοηθήσει πολύ και θέλετε να του δώσετε φιλοδώρημα, καλύτερα να πάρετε ένα δώρο.

Το να περπατάει κάποιος στο δρόμο και να τρώει θεωρείται φοβερή τσαπατσουλιά. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν αγένεια το να τρώει κανείς στο δρόμο ή στο τρένο.

Άνθρωποι με λευκά γάντια θα σας σπρώξουν να μπείτε στο τρένο. Πληρώνονται για να βεβαιωθούν ότι επιβιβάζονται όλοι ώστε να μην κολλήσει κανείς στις πόρτες.

Είναι επίσης σύνηθες να αποκοιμηθεί κάποιος στο τρένο και να ξαπλώσει στον ώμο σας. Οι Ιάπωνες δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, κουράζονται και συμβαίνει αρκετά συχνά να αποκοιμηθεί κάποιος στο τρένο της επιστροφής από τη δουλειά.

Συχνά θα δείτε μία σειρά με παντόφλες, έξω από ναούς ή μπαίνοντας σε ένα σπίτι. Φορέστε τις.
Όταν πηγαίνετε κάπου, να παίρνετε ένα δώρο σε αυτόν που σας καλεί. Το να σας καλέσει Ιάπωνας σπίτι του είναι τιμή, οπότε και πρέπει να πάρετε δώρο, το οποίο να είναι πολύ όμορφα και προσεκτικά τυλιγμένο.

Ποτέ μη βάζετε ποτό στο ποτήρι σας. Σε πολλές δυτικές χώρες, πρώτα σερβίρουμε τους άλλους και μετά τον εαυτό μας. Στην Ιαπωνία, όταν σερβίρετε για παράδειγμα κρασί αφήνετε κάτω το μπουκάλι και κάποιος άλλος σερβίρει και εσάς. Επίσης να περιμένετε το «κανπάι» δηλαδή «στην υγειά σας» για να πιείτε.

Να ρουφάτε τα νουντλς. Δε θεωρείται απλά ευγένεια, θεωρείται επίσης ότι σας άρεσε το γεύμα. Επίσης, βοηθάει ώστε να μην καείτε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...